Home

Union of Concerned Scientists voor veiliger en gezonder wereld

Union of Concerned Scientists voor veiliger en gezonder wereld

Klik om te vergroten

Op zoek naar hoe de wetenschap en de samenleving onze economie en politiek een duurzame richting kunnen uitsturen? De Union of Concerned Scientists biedt al meer dan vijftig jaar inspiratie.

De bestaande economie en de dominante politieke kortzichtigheid vormen dikwijls een grote hinderpaal om de wereld op een duurzame koers te krijgen. Om dat te veranderen, is het noodzakelijk om het beste uit de wetenschap en de samenleving te mobiliseren .

We moeten dus op zoek naar succesvolle manieren waarop wetenschap en samenleving de wereld op een duurzame koers kunnen krijgen. Een inspirerend voorbeeld is te vinden bij de Amerikaanse Union of Concerned Scientists die sinds 1969 “wetenschap inzetten om mondiale problemen aan te pakken en het leven van mensen te verbeteren”.

“Wij gebruiken wetenschap om verandering te creëren”

Zij nemen zich voor de meest dringende wereldproblemen te onderzoeken, daarbij de wetenschap te verdedigen en desinformatie te bestrijden, daarover heel breed te communiceren met media, het grote publiek en besluitvormers en hun 500.000 leden te mobiliseren voor verandering.

De organisatie concentreerde zich onder andere op klimaatverandering en de vermindering van het gevaar van een kernoorlog. Zij streeft de ontwikkeling na van duurzame manieren om onszelf te voeden, van energie te voorzien en te vervoeren. Ze treedt op wanneer machtige bedrijven of belangen de publieke opinie misleiden over wetenschap. En ze verzekert dat de voorgestelde oplossingen raciale en economische gelijkheid bevorderen.

Een bemoedigende tijdslijn

Een tijdslijn op de website biedt een overzicht van wat de Union of Concerned Scientists wist te verwezenlijken in de eerste vijftig jaar van haar bestaan. We beperken ons tot een kleine greep uit een bemoedigende lijst.

Die start in 1969 met de mobilisatie voor een wetenschap georiënteerd op het oplossen van milieu- en sociale problemen i.p.v. op de ontwikkeling van nieuwe wapens.

Een waarschuwing over dreigende klimaatverandering
en noodzakelijke duurzaamheid is er in 1992

In 1979 komt er twee maanden vóór het zware ongeval in de Three Mile Island kerncentrale een oproep om deze en vijftien andere centrales te sluiten wegens zwaar onderschatte veiligheidsproblemen. Een jaar later, 1980, volgt de publicatie Toward A Solar Futur. Hernieuwbare energie zal constant aandacht blijven krijgen. Een publieke waarschuwing over dreigende klimaatverandering en noodzakelijke duurzaamheid is er in 1992.

Vanaf 1994 is er aandacht voor voedsel en landbouw, met in 2001 een alarm over het roekeloze misbruik van antibiotica in de veeteelt en in 2013 een analyse en video over de gezondheids- en milieuvoordelen van een transitie van het voedselsysteem.

In 2009 zijn er dankzij de UCS standaarden voor emissie en brandstofefficiëntie van voertuigen. De organisatie ontmaskert extreem misleidende en onwetenschappelijke klimaatberichtgeving door enkele media in 2012.

Drie jaar later onthult ze dat ExxonMobil en andere olie- en gasmultinationals al minstens sinds 1981 weet hebben van de klimaatgevaren van hun activiteiten en in 2017 dwingt ze samen met de aandeelhouders ExxonMobil om klimaatverandering te erkennen.

Uiterst belangrijk voor UCS is dat ze, gesteund door haar half miljoen grote aanhang, in 2018 de benoeming van antiwetenschappelijke kandidaten op sleutelposities in de overheid kan blokkeren.

Het is een bemoedigende tijdslijn. Ze illustreert dat het kan om tijdig dringende problemen in de gaten te krijgen en er oplossingen voor te vinden. Maar ook de zwakte en de grote opgave is duidelijk, namelijk hoe moeilijk het is om politiek en economie tijdig bijgestuurd te krijgen.

Eén jaar wetenschap onder een nieuwe president

Heel actueel is de bijdrage van 20 januari over One Year of Science Under Biden. Tracking the Administration's Progress and Shortfalls. In welke mate is een op wetenschap gebaseerde besluitvorming hersteld geraakt na de dramatische passage van de vorige president? Het antwoord is te vinden via de link hieronder.

Dirk Barrez
Hoofdredacteur Pala.be en auteur van TRANSITIE. Onze welvaart van morgen 

Vind meer
Union of Concerned Scientists - website
50 Years of Science and Action - overzichtspagina
One Year of Science Under Biden – rapport 20 januari 2022
Union of Concerned Scientists - Wikipedia


Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Lees ook