Home

Opinie

Opinie
dinsdag 4 juni 2019

Jef Peeters las het boek Voor de kost , verrijkt het debat over waardig werk en kijkt breed: ja, we zijn ontzuild; maar we zijn ook ontworteld… als we er niet in slagen het ecologische én het sociale samen aan te pakken.Lees verder

Opinie
dinsdag 28 mei 2019

Al een jaar leren we leven met GDPR. Zijn burgers nu beter beschermd tegen digitale reuzen als Google en Facebook? Of leven we met een vals gevoel van veiligheid ?Lees verder

Opinie
woensdag 3 april 2019

‘Wil je schrijven over hoe teleurgesteld je bent in de politiek?’ vroeg een hoofdredacteur toen hij het nieuwe boek 11 politieke dwaasheden ontdekte. Ik respecteer vele politici, maar ja dus, om hun verontrustende collectieve falen te verkennen en voorbij de teleurstelling te kijken.Lees verder

Opinie
dinsdag 26 maart 2019

“Schokkend is dat: jullie politici wisten al die tijd dat het de verkeerde kant uitging.” Het nieuwe Pala boek is uit '11 politieke dwaasheden. 50 jaar schuldig verzuim van onze politici '. Hun zware falen vormt nu een gevaar voor samenleving, economie en planeet. Dit is de inleiding van het boek.Lees verder

Opinie
woensdag 6 maart 2019

Zijn we veroordeeld tot een afschuwelijk dilemma? Ofwel de planeet redden, ofwel de mensen redden? Neen dus, of toch niet noodzakelijk, er is een uitweg van rechtvaardige duurzaamheid mogelijk, tegelijk sociaal én ecologisch. Het perfecte dilemma? Ofwel de mensen, ofwel de planeet? De wereld is beland in een hoogst onaangename...Lees verder

Opinie
maandag 4 maart 2019

"Als kankerpatiënt ben ik dankbaar voor de fantastische verwezenlijkingen van wetenschap en technologie. Als doctor is mijn geloof dat hun vooruitgang bijdraagt aan een betere wereld zwaar aangetast." Een pleidooi voor democratie in een achterhaald onderzoeksysteem.Lees verder

Opinie
donderdag 7 februari 2019

Op klimaatmarsen verwijzen betogers wel eens naar hun deelname aan de grote vredesbetogingen uit de jaren tachtig. Dat is niet zo verwonderlijk, telkens is de belangrijkste motivatie een existentiële bedreiging voor de mensheid. Voor elke samenleving in alle tijden is het een cruciale vraag: hoe komen massabewegingen tot stand?Lees verder

Opinie
maandag 28 januari 2019

Er ontstaan steeds meer energiecoöperaties, van Bronsgroen in Limburg tot CoopStroom in Brugge. Als ze goed presteren, helpen ze ons met de dringende energietransitie. Dan zijn er veel burgers, o.a. klimaatbetogers, nodig om hen te financieren. Maar hoe kunnen die het potentieel van die jonge bedrijven inschatten?Lees verder

Pagina's