Home

Opinie

Opinie
woensdag 22 maart 2017

Natuurlijk moet het goed leven kunnen zijn in Antwerpen. Als dat minstens 15 miljard euro kost, vereisen de belangrijkste vragen een antwoord… zoals: hoeveel zeewaterstijging kan de stad én de haven aan? Het is DE vraag voor alle grote havensteden.Lees verder

Opinie
vrijdag 17 februari 2017

Democratisch verkozen politici dragen een grote verantwoordelijkheid in het beheer van publieke diensten via onder andere intercommunales. Maar zij kunnen het niet alleen. In de 21 ste eeuw wordt het tijd om de burger veel nauwer te betrekken bij het bestuur van publiekgoed.Lees verder

Opinie
maandag 13 februari 2017

We kennen al lang de voordelen van kennis delen, denk aan boeken en bibliotheken. Maar blijft dat lukken nu vooral Google, Facebook, Uber, Airbnb … niet ophouden hun elektronische prikkeldraad te plaatsen in wat eigenlijk de publieke ruimte van internet is?Lees verder

Opinie
maandag 16 januari 2017

We moeten nu snel overschakelen naar een duurzame economie die de ecologische planetaire grenzen weet te respecteren. Maar hoe zit het dan met economische groei , al tijden het leidende principe van economie, politiek en zelfs samenleving?Lees verder

Opinie
dinsdag 10 januari 2017

Volgens sommigen gaan we er alleen maar op vooruit, anderen zien de ineenstorting nabij. Verwarrend is dat. Op zoek naar een wereld waarin nog meer mensen beter kunnen leven is meer nuance nodig, en vooral inzicht in wat juist de wereld humaner en duurzamer maakt.Lees verder

Opinie
vrijdag 23 december 2016

De Verenigde Naties en de Europese Unie verbijten hun onmacht in het Syrische conflict dat nu al vijf jaar aansleept. In de media domineren dikwijls heel individuele verhalen. Ze nemen de fundamentele vragen niet weg: hoe gaan we om met dit conflict? Hoe beëindigen we het?Lees verder

Opinie
maandag 19 december 2016

Er is een groeiende ongerustheid over manipulatie via het internet. De allergrootste aandacht zou moeten gaan naar Google dat vrijwel synoniem staat voor ‘zoeken’ maar toestaat dat de resultaten blootstaan aan de grofste manipulatie.Lees verder

Opinie
dinsdag 6 december 2016

Het begrip globalisering duikt op in de zoektocht naar het waarom van de winst van Trump, van de Brexit en van de opkomst van populisme. Velen (her)ontdekken het fenomeen van slechte mondialisering met tal van mensen die machteloos in de buitenbaan van de economie belanden.Lees verder

Pagina's