Home

Voordrachten

Om een voordracht te boeken mail naar
 infoATpala.be of bel +32 (0) 479 79 10 02

Lezing en discussiegesprek POLITIEKE DWAASHEDEN

Onze politici verzuimden de toekomst voor te bereiden in de meest levensbelangrijke domeinen. Krijg zicht op hun ernstige falen met een presentatie van het nieuwe boek 11 politieke dwaasheden door Dirk Barrez.

Dit is zeker een presentatie met een heel kritische kijk, maar nooit antipolitiek. Integendeel, het is een uitnodiging om samen na te denken over hoe burgers voorbij antipolitiek en verkiezingen mee een duurzame toekomst kunnen creëren. Want onze politici kunnen het niet alleen.

Ook een formule met samenaankoop van 30 of meer boeken is mogelijk - voor meer info over deze voordracht klik hier

Maak kennis met de fascinerende tocht die ons wacht | voordracht TRANSITIE

Eindelijk op weg naar een duurzame samenleving en economie. Maak kennis met de fascinerende transitietocht die ons wacht met een voorstelling van het boek TRANSITIE. Onze welvaart van morgen door Dirk Barrez.

Het is goed leven in de welvaartsstaten, gebouwd op economische groei en het verdelen van de vruchten daarvan. Dat groeimodel loopt nu te pletter op de eindigheid van onze aarde met klimaatverandering als meest gigantische crisis tussen vele andere. We riskeren in een heel onaangename, chaotische en zelfs onleefbare wereld te belanden.

Is er een uitweg? Ja, een snelle omschakeling of transitie naar een economie die in 2050 genoeg welvaart voortbrengt voor iedereen maar daarvoor 10 maal minder broeikasgassen en materialen nodig heeft.

Die transitie op tal van terreinen is een immense uitdaging. Maar we hebben alles zelf in handen. Als het ons lukt, blijft goed leven ook in de toekomst perfect mogelijk.

Lezing door Dirk Barrez, auteur van het gelijknamige boek over transitie - voor meer info over deze voordracht klik hier

Hoe heroveren we de economie? | voordracht COÖPERATIES

Coöperatieve bedrijven leven opvallend langer dan klassieke bedrijven, zorgen voor zekerder werk, verdelen beter de welvaart, stimuleren meer de lokale economie en zijn meestal ook ecologisch duurzamer. Ja, de kracht van coöperaties is merkwaardig groot, zo ontdekken we in een coöperatieve ontdekkingsreis naar o.a. de grootste en meest duurzame supermarkten in Zwitserland, naar Canada 'land van vele coops', de werknemerscoöperaties in Spanje met hun tienduizenden leden en ook België met de grootste Europese energiecoöperatie.

Lezing door Dirk Barrez, auteur van het boek Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?

Coöperaties als motor van transitie

Ook een presentatie die de lezingen over transitie en coöperaties combineert is een attractieve formule.

Velen leven goed in onze welvaartsstaten. Maar die  botsen nu op de eindigheid van onze aarde met klimaatverandering als meest gigantische crisis tussen vele andere. Is er een uitweg? Ja, een snelle transitie naar een economie die in 2050 genoeg welvaart voortbrengt voor iedereen maar 10 x minder broeikasgassen en materialen nodig heeft.

Coöperaties bieden daarvoor een krachtige hefboom. Het is bijna niet te geloven hoeveel ze klaarspelen.

Lezing door Dirk Barrez

Oei, een utopist! Jazeker, een utopist

Dat de wereld de voorbije eeuwen op tal van terreinen – democratie, vrijheid, gelijkheid, kennis, veiligheid, welvaartscreatie en -verdeling – een betere plek is geworden voor mensen, heeft veel te maken met de kracht van utopieën.

Voor Dirk Barrez is het 500 jaar na Utopia even belangrijk om onze toekomst te durven verbeelden, zeker nu onze oude vertrouwde wereld verontrustend kraakt in haar voegen, structuren en systemen… en vele politici, organisaties en bedrijven het spoor volledig bijster zijn. Ook vandaag blijven nieuwe mobiliserende utopieën de belangrijkste drijfkracht om morgen in een duurzame en nog menselijker wereld te leven.

In 2008 schreef hij 'Van eiland tot wereld, een verkenning van de staat van de wereld en hoe hem beter te maken'. Dit programma voor een menselijke samenleving is zijn concrete utopie, met tal van broodnodige alternatieven zoals een participatieve democratie van actieve burgers - ook op economisch vlak - de uitbouw van een sociaal-ecologische economie en van mondiale sociale zekerheid, en voor iedereen een basisinkomen en een rugzak van milieugebruiksrechten.

Voor wie schrikt - oei, een utopist – deze concrete utopieën hebben niets van doen met totalitaire rampen en ontsporingen, maar alles met de kracht van verbetering. Een uitnodiging om ze te ontdekken en er vooral mee over te denken… maak uzelf niet wijs dat het niet anders kan.

Lezing door Dirk Barrez, auteur van Van eiland tot wereld. Appèl voor een menselijke samenleving
 

Boek een presentatie via info@pala.be
of bel +32 479 79 10 02 voor info en boekingen

Dirk Barrez is auteur en hoofdredacteur van PALA.be

Hij was ruim 20 jaar tv-journalist en reportagemaker voor VRT, realiseerde tal van documentaires, schrijft sinds 2003 zijn PALA nieuwsbrief voor +23.000 abonnees en is auteur van o.a. de boeken Transitie. Onze welvaart van morgen, Coöperaties. Hoe heroveren we de economie? en Van eiland tot wereld. Appèl voor een menselijke samenleving 

Indien gewenst vermelden we de lezingen in de PALA nieuwsbrief die vertrekt naar meer dan 23.000 abonnees

 

*****************************************************

 

VOOR WIE DE PALA GESCHIEDENIS WAT BETER WIL KENNEN IS HIERONDER HET ARCHIEF VAN DEZE PAGINA TE VINDEN
MET ALS OORSPRONKELIJKE TITEL: EDUCATIEF

___________________________________________

Deze website startte met een essaywedstrijd Ik wil niet sterven aan de XXste eeuw voor alle laatstejaars van het secundair onderwijs, een wedstrijd opgehangen aan het gelijknamige boek, al meteen educatieve ambities dus.

______________________________________

Op dit ogenblik hebben we volgende aanbiedingen met educatieve waarde, vooral bruikbaar voor het secundair onderwijs, verenigingen en bewegingen allerhande en iedereen die wat wil opsteken over onze complexe wereld:

Wereld in Beeld : educatieve web-tv over globalisering

De kracht van het beeld gebruiken om te informeren over onze globaliserende wereld, dat is de ambitie van Wereld in Beeld, een reeks van educatieve web-tv-reportages die zich in de eerste plaats richt tot  leerlingen en leraars van de tweede en derde graad van het secundair onderwijs.  surf naar Wereld in Beeld 

Voordrachten - voor meer informatie of aanvraag, mail

Globalisering: zegen of gesel? Wat is globalisering en wat zijn haar voor- en nadelen? wie vormt die zgn. antiglobaliseringsbeweging? wat zijn haar alternatieven en zijn ze geloofwaardig? kan die beweging sterk genoeg worden om haar alternatieven door te drukken? welke is de relatie tussen de beweging en de politiek?

Kritisch omgaan met de VN millenniumdoelstellingen In 2000 hebben de wereldleiders acht millenniumontwikkelingsdoelstellingen goedgekeurd, te realiseren in 2015. Ze willen o.a. de armoede en de honger gehalveerd zien. Daar kun je niet tegen zijn, maar het is immens veel minder ambitieus dan wat al in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staat en het gaat voorbij aan de oorzaken.

Internationale arbeidsverdeling of delokalisatie - economische activiteit verschuift steeds sneller doorheen de wereld, op zoek naar de goedkoopste en voordeligste plekken. Delokalisatie is niet nieuw en kan welvaartsverhogend zijn. Maar een negatief scenario, met een neerwaartse sociale en ecologische spiraal, is even goed mogelijk.

Duurzaamheid of duurzame ontwikkeling De huidige globalisering leidt tot steeds grotere ecologische en sociale deficits. We springen allerminst duurzaam om met onze aarde en onze samenleving. Hoe realiseren we die noodzakelijke duurzaamheid?

Indien gewenst beginnen de voordrachten met (een deel van) een tv-reportage die het thema goed in beeld brengt.

Tentoonstelling
De wereld, een gebruiksaanwijzing
i.s.m. Jeugd & Vrede.
Voor meer informatie, klik hier
Zie ook het gelijknamige boek hierna..

DVD of VHS
Een geschiedenis van de toekomst. Het verhaal van Philips Hasselt
Over de sluiting van een fabriek en de zoektocht naar waar de jobs zijn verhuisd, tot in Hongarije en China.
Deze videodocumentaire van 40' is een ideale opstap voor de thema's delokalisatie of internationale arbeidsverdeling, sociale rechten in een mondiale economie, China als fabriek van de wereld.
Voor meer informatie en bestellingen, klik hier.
Voor een uitgebreid artikel, klik hier.

DVD
Het Gezicht van de Honger & Nieuwe Gezichten
Twee films op één dvd. Hoe slechte globalisering honger, ondervoeding en armoede veroorzaken in een Afrikaans dorp, kindersterfte en ziekte toeslaan, vrouwen er grotendeels alleen voor komen te staan, onderwijs en gezondheidszorg wegkwijnen, en het milieu vernietigd raakt... En over wat te doen.
Deze videodocumentaires van 42' en 35' bieden een indringende kijk op hoe globalisering tot in het kleinste dorp binnendringt met dikwijls nefaste gevolgen en ze tonen de antwoorden van duurzame landbouw, voedselsoevereiniteit en eerlijke handel. Ze vormen een prima introductie tot de millenniumontwikkelingsdoelstellingen waar bijna alle Vlaamse ontwikkelingsorganisaties en vele milieu NGO’s zich twee jaar lang voor gaan inspannen, ook informatief.
Voor meer informatie en bestellingen, klik hier.
Voor een uitgebreid artikel, klik hier.

 

Boek              voor ruimer boekenaanbod klik hier
Ik wil niet sterven aan de XXste eeuw. Over leven in de 21ste eeuw
Een vlotte reis langs de talrijke problemen die de mensheid vandaag ontmoet en een pleidooi voor een wereld die duurzamer, socialer en democratischer is met soms verrassende oplossingen zoals een basisinkomen voor alle mensen.
Is ook volledig te lezen op deze website in pdf.
Meer informatie en bestellen

Boek
De wereld, een gebruiksaanwijzing. Globalisering voor beginners

Een praktische gids voor jongeren van 14 tot 104 jaar die je zonder omwegen de weg toont naar een andere wereld. Met cartoons van Bart Van Tieghem.
Meer informatie en bestellen
Zie ook hoger voor de gelijknamige tentoonstelling.

Boek
De antwoorden van het antiglobalisme. Van Seattle tot Porto Alegre
Het verhaal van de groeiende antiglobaliseringsbeweging die zich verzet tegen een wereld waarin een volledig losgeslagen economie de armoede en ongelijkheid verhoogt, het milieu vernietigt en de democratie vertrappelt
Meer informatie en bestellen

 

Livre
Le Monde, mode d'emploi. La globalisation à l'usage des débutants
Un guide pratique (de 14 à 104 ans) qui te montre sans détour
la route pour un autre monde
Lire plus
Commande

Livre
Une autre mondialisation est possible. De Seattle à Porto Alegre
Depuis le sommet de Seattle, le mouvement antimondialisation ne cesse de brandir revendications et propositions pour un autre monde. Dès 2001, des milliers de personnes se sont retrouvées presque chaque année à Porto Alegre (Brésil) pour participer au Forum Social Mondial, à la recherche d'alternatives crédibles à la globalisation actuelle pour œuvrer à un monde plus juste et plus humain. 
Lire plus               Cliquez ici pour lire ce livre en PDF.
Commande