Accueil

Militaire machtsopbouw in Azië en rond de Stille Oceaan

Er is al vele jaren een wapenwedloop bezig in Azië en het gebied van de Stille Oceaan. De militaire uitgaven in Azië-Oceanië – en ook in het Midden-Oosten – stijgen opvallend meer dan in andere werelddelen.

De cijfers van het SIPRI instituut zijn overduidelijk. Van 2009 tot 2018 stijgt het aandeel van Azië-Oceanië in de mondiale militaire bestedingen van 20 naar 28 procent.

Wie een overzicht wil van de machtsopbouw in die gevoelige regio kan terecht op de website van GlobalFirepower. Die weegt en rangschikt de militaire capaciteit van 26 landen in dit uitgestrekte gebied.

De top-3 wordt gevormd – niet verrassend – door de VS, Rusland en China. Op vier staat India, verderop volgen Japan en Zuid-Korea. De top-10 wordt vervolledigd door Pakistan, Indonesië, Noord-Korea en Australië. (db)

Bronnen
SIPRI Military Expenditure Database
GlobalFirepower - Asian-Pacific Powers Ranked by Military Strength


Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Lees ook