Accueil

Fashion Transparency Index

De eerste Fashion Revolution Day vond plaats op 24 april 2014. Dat was exact één jaar na de instorting van een fabriek in Bangladesh die 1100 mensen het leven kostte.

De slagzin Who made my clothes? maakt duidelijk waar het deze organisatie is te doen. Het kan niet dat de mode-industrie enkel begaan is met het maken van winst en de rechten van haar werkneemsters volledig uit het oog verliest.

Daarom vraagt de organisatie dat de kledingindustrie volledig transparant is over haar doen en laten. Dat leidt tot een jaarlijkse Fashion Transparency Index. Voor de editie 2019 zijn tweehonderd merken gerangschikt en bevraagd.

De resultaten tonen vooral dat er nog heel veel verbetering nodig is. Slechts vijf merken halen een score van meer dan 60 procent, geen enkele haalt meer dan 70. Nog vijftien andere merken halen van 51 tot 60 procent, met de hakken over de sloot dus. De honderdvijfentachtig andere, de overgrote meerderheid, haalt vijftig procent of minder. Ruim één op drie blijft zelfs hangen op 10 procent of nog minder. (db)

Bronnen
Website Fashion Revolution Day - met doorklikmogelijkheid naar alle landelijke websites
Informatie over de Fashion Transparency Index en de index zelf vindt u op deze pagina

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook

BOEK - VAN EILAND TOT WERELD. Appèl voor een menselijke samenleving

klik hier om het boek te bestellen

Van overal reizen afgevaardigden naar het eiland Pala om het verhaal en het programma van de goede samenleving te schrijven, met een economie die eindelijk van ons is, die de aarde geen geweld aandoet en waarvan de welvaart eerlijk verdeeld raakt, met mondiale sociale zekerheid en een aardegebruiksrecht voor iedereen.

Aan al wie beweert dat het nastreven van utopieën gevaarlijk is, antwoorden we: ‘Hadden we dan geen welvaartstaten moeten afdwingen? Of geen gelijke rechten voor man en vrouw? Wij hebben de vrijheid om ons leven te verbeteren.’

Dit boek doorbreekt de crisis van de verbeelding en ziet wel alternatieven. De auteur durft opnieuw de grote verhalen brengen.