Accueil

Droogte kan ook in Vlaanderen hard toeslaan

Uiterst langzaam groeit het besef dat droogte niet enkel een fenomeen is uit andere continenten, of Zuid-Europa. Onze watercrisis is almaar nijpender, ook al houdt corona ze bijna volledig uit het nieuws.

Zijn de ontziltingsinstallaties
al besteld?

Oorzaak zijn toenemende langere droogteperioden, hoogstwaarschijnlijk door de klimaatverandering.

Heel zeker is dat de beperkte watervoorraden in Vlaanderen niet volstaan om een duurzame watertoekomst te kunnen garanderen; even zeker dat we niet doen wat zich al decennia opdringt, water volop de kans geven om in te sijpelen in de bodem.

En dus is de zee onze enige zekere watervoorraad.

Kunnen we dan rekenen op een vooruitziend crisisbeleid? Even goed als met de voorraad mondmaskers in de coronacrisis?

Beschikken we al over de nodige ontziltingsinstallaties voor wanneer droogte zo hard toeslaat dat zelfs de drinkwatervoorziening in gevaar komt? En houden we ze dan altijd gebruiksklaar? Of moeten we ze nog bestellen? Of eerst studies maken? Of uitzoeken wie verantwoordelijk is? (db)

 

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

*****************

Landen: 
Regio's: 

Lees ook

Landbouw en natuur "lichtpuntje"? Zo schiet noodzakelijke transitie niet op

Het begrip transitie haalt volop de media, meestal in combinatie met klimaat. Ook fundamentele oplossingen belanden op tafel met de Europese 'Green Deal'. Toch dringt onvoldoende door dat transitie in zowat alle sectoren moet, zeker ook landbouw: zelfs de Vlaamse milieubeweging focust op lichtpuntjes in de marge.