Accueil

Die andere één procent. 80 miljoen mensen op de vlucht

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen brengt geen verheugend nieuws. Eind 2019 is het aantal ontheemden of vluchtelingen in de wereld gestegen tot 79,5 miljoen mensen. Dat is bijna een verdubbeling sinds 2010.

De meerderheid  van de getroffen burgers - 45,7 miljoen - zag zich verplicht om te vluchten naar andere streken in hun eigen land. Tweederde van de mensen die hun land ontvluchten komen uit slechts vijf landen: Syrië, Venezuela, Afghanistan, Zuid-Soedan en Myanmar.

In de jaren negentig konden elk jaar anderhalf miljoen vluchtelingen naar huis terugkeren. Maar in het voorbije decennium is dat aantal gedaald tot slechts 385.000, dat is bijna viermaal minder.

De wereld blijft vruchteloos zoeken naar de juiste aanpak. Pala besteedde al geregeld aandacht aan de mondiale uitdagingen van vluchtelingen en migratie.
Lees bijvoorbeeld Vluchtelingen en migranten: kijk toch eens naar de diepere oorzaken.
Of Voor wanneer een voldragen migratiepolitiek?. Dat is het eerste deel van de driedelige artikelreeks Migratie en ontwikkeling: de olifanten in de kamer.

Meer artikels zijn te vinden onder de trefwoorden vluchtelingen en migratie in het Pala woordenboek.

Bron
1 per cent of humanity displaced: UNHCR Global Trends report

Tot het einde gelezen? En deze informatie gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook

Global Compact Migration

De Internationale Overeenkomst over Migratie kan niet op algemene instemming rekenen. Wie een oordeel wil vormen, kan best het document van 34 pagina’s lezen. Dat zijn er niet zoveel, vergelijk bv. met het op tafel liggende Brexit voorstel.