Accueil

Spoorcoöperatie Railcoop brengt goed en slecht nieuws

In september verkrijgt de Franse coöperatie Railcoop de licentie van spoorwegbedrijf… in oktober ziet ze zich verplicht haar eerste reizigersactiviteit uit te stellen: de samenwerking met de infrastructuurbeheerder loopt mank.

Laat coöperatie treinen rijden waar Franse spoorwegen ermee stopten? is een opvallend veel gelezen Pala artikel uit voorjaar 2021 over Railcoop. Deze Franse coöperatie ambieert om in 2022 de verbinding tussen Bordeaux en Lyon als eerste reizigersdienst aan te bieden.

Op 22 september 2021 verkrijgt Railcoop van het Ministerie van Ecologische Transitie de licentie van spoorwegbedrijf, zowel voor reizigers- als goederenvervoer. De coöperatie laat verder weten dat de eerste goederentrein al voorzien is voor 15 november 2021, en dat reizigers kunnen rekenen op een eerste verbinding tussen Bordeaux en Lyon via het Centraal Massief vanaf juni 2022.

Amper drie weken later stuurt Railcoop minder goed nieuws de wereld in. De coöperatie ziet zich genoodzaakt de lancering van de passagiersverbinding Bordeaux-Lyon uit te stellen met bijna zes maanden. In plaats van de oorspronkelijk voorziene 26 juni 2022 schuift de startdatum naar 11 december 2022.

Railcoop wijt het uitstel aan de infrastructuurbeheerder SNCF Réseau die “na anderhalf jaar besprekingen niet in staat is kwalitatieve treinpaden te bieden”.

Ook al is de coöperatie afhankelijk van SNCF Réseau om haar ambitie waar te kunnen maken, toch overweegt ze om klacht in te dienen bij de toezichthouder.

Moeizame publiek-civiele samenwerking

In het vorige artikel vroegen we ons af of Railcoop wel een goed idee was: vormen coöperaties het beste antwoord wanneer de overheid terugtreedt en zelfs zwaar in gebreke blijft in haar essentiële dienstverlening zoals de Franse spoorwegen?

Die vraag dient aangevuld met een kritische beschouwing over de kansen van publiek-civiele samenwerking tussen overheden en burgerorganisaties. In principe hebben overheden en samenlevingen er alle belang bij om goed samen te werken. Samen kunnen ze tal van publieke diensten - van publieke banken tot openbare omroep - beter besturen, heel concreet kunnen ze daarvoor publiekscoöperaties vormen zoals al langer voorgesteld.

Maar wat als een overheidsdienst samenwerking allerminst genegen is of zelfs dwarsboomt? Het is die uitdaging waar Railcoop en een groot deel van de Franse samenleving nu voor staan. Zijn de burgers sterk genoeg om de staat toch tot coöperatie te bewegen?

Dirk Barrez - met dank aan Jan Van Criekinge

Bronnen
Railcoop persberichten - zie documenten september en oktober 2021
Stroeve onderhandelingen met SNCF Réseau noodzaken coöperatieve spoorwegmaatschappij Railcoop om reizigersactiviteiten met 6 maanden uit te stellen op nieuwssite Duurzaam Mobiel

Lees ook
Laat coöperatie treinen rijden waar Franse spoorwegen ermee stopten? 
Publiekscoöperaties voor Belfius, Proximus en VRT de betere oplossing;
Gidsland voor publiek-civiele samenwerking? Beheren overheden én burgers hun energienetwerken? ;
De cruciale rol van overheden voor een welvarende toekomst;
Op weg naar een duurzame economie


Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 
Landen: 

Lees ook

Het is onze burgerenergie

Vrijwel overal in Europa strijden burgers voor hun energie. Dat is niet altijd duidelijk voor wie vooral met een lokale bril kijkt. Veel zichtbaarder wordt het wanneer actievoerders en energiecoöperaties verzamelen blazen, zoals vorige maand in Tsjechië.