Accueil

Europa niet voorbereid op klimaatrisico’s. Ingrijpen is dringend

European climate risk assessment | EEA 2024-03

Klik om te vergroten

De waarschuwing van het Europees Milieuagentschap is zonneklaar. Klimaatrisico’s ondermijnen water, voedsel, energie- en andere vitale systemen, zelfs catastrofaal indien niet snel wordt ingegrepen… Maar Europa, het snelst opwarmende continent, is niet voorbereid op die gevaren.

Zowat alle systemen waarop we vertrouwen voor een goed leven verkeren in crisis. Het allereerste European Climate Risk Assessment van het Europees Milieuagentschap bevestigt onomwonden waar het in transities om draait.

In Europa, dat het snelst opwarmende continent is, vormt klimaatverandering een vaak al acute bedreiging voor watervoorraden, voedselzekerheid, energieproductie, ecosystemen, infrastructuur, gezondheid en financieel-economische stabiliteit.

Zonder twijfel maakt hitte Zuid-Europa bv. nu al een uitgesproken gevaarlijke plek voor ouderen of om buiten te werken.

De bedreiging van ecosystemen, op kop de mariene en kustecosystemen, is extra risicovol volgens het Milieuagentschap omdat ze bijna zeker zware gevolgen heeft voor andere leefsystemen, zowel water, voedsel als gezondheid, infrastructuur en economie.

De essentie van transitie

Versta, net het fenomeen dat al deze crises elkaar beïnvloeden en versterken, dwingt om al onze leefsystemen aan te pakken en te verduurzamen. Het is de essentie van transitie. (1)

Maar wat achterblijft bij de groeiende kennis over de grote klimaatrisico’s die Europa loopt, is de vereiste voorbereidheid. De politiek reageert veel trager dan de snel toenemende risico’s.

Waarbij de uitvoerend directeur van het Milieuagentschap erop wijst dat “beleidsmakers nu moeten handelen zowel met snelle uitstootvermindering als met krachtige maatregelen van aanpassing.” (db)

Voetnoot
(1) Die essentie vormt in 2016 de basis van het Pala boek over Transitie en blijft onverminderd actueel voor de voorzienbare toekomst, zie Transitie. Onze welvaart van morgen p.12 e.v.

Bronnen
European Environment Agency, Europe is not prepared for rapidly growing climate risks, Press release, 10 mars 2024
Vind de PDF van het European Climate Risk Assessment, zowel het volledige rapport is beschikbaar als een Executive Summary

Regio's: 

Lees ook

Duitse auto-industrie: een vuile achteruitkijkspiegel

Hitler in een Mercedes, 1938

https://de.wikipedia.org/wiki/E-Fuel“Beware the Jabberwock”, schreef de auteur van 'Alice in Wonderland'. Dat monster mag symbool staan voor de Duitse auto-industrie. Het kent geen scrupules en stoort zich aan geen enkele regel. De geschiedenis krijgt een nieuw hoofdstuk nu Europa door Duits terugkrabbelen bijna struikelt over klimaatmaatregelen.

Europees Parlement verhoogt druk om de energie-omslag te realiseren

Adriatische Zee - Gabicce Mare

Een oliebedrijf wil honderden miljoenen schadevergoeding van Italië omdat het niet langer mag boren aan de Adriatische kust. Het Verdrag over het Energiehandvest maakt dit mogelijk. Het Europees Parlement eist een volledige terugtrekking uit dat verdrag als de Commissie niet over de brug komt met een aanvaardbare aanpassing.

Landbouw en natuur "lichtpuntje"? Zo schiet noodzakelijke transitie niet op

Het begrip transitie haalt volop de media, meestal in combinatie met klimaat. Ook fundamentele oplossingen belanden op tafel met de Europese 'Green Deal'. Toch dringt onvoldoende door dat transitie in zowat alle sectoren moet, zeker ook landbouw: zelfs de Vlaamse milieubeweging focust op lichtpuntjes in de marge.