Accueil

Ecologische urgentie bekeken vanuit Europa: Green Deal versus financiering klimaatverandering

Er valt vanuit het Zuiden te kijken naar de ecologische crisis, zoals Cetri heel leerzaam doet. Maar ook een Europese kijk is uiterst revelerend. Bewaakt de Europese Unie wel degelijk die urgentie in haar crisisbeleid?

Er was in pre coronatijd veel te doen zijn over de Europese Green Deal; en recenter ook over de verhoogde mogelijkheden voor de ecologisch noodzakelijke transitie door het 750 miljard tellende herstelplan waartoe de Europese Unie besliste op 21 juli 2020 om de coronacrisis te bestrijden.

Tegelijk moet hier nog eens herhaald worden waarvoor Pala al waarschuwde in het begin van de coronacrisis. Bij het bestrijden van de coronacrisis koopt de Europese Centrale Bank ook obligaties van multinationals als Total en Shell… Zo ondersteunt ze bedrijven die een sleutelfunctie vervullen in de fossiele aandrijving van onze economie, en dus van de klimaatverandering.

Ecologische en coronacrisis zijn allebei hoogst urgent. Beide vragen uiterst dringend om afdoend ingrijpen. Maar het is hoogst onverstandig om daarbij middelen of maatregelen te gebruiken die de ene coronacrisis misschien tegengaan maar de andere ecologische crisis flagrant verergeren.

Er is een conclusie die zich opdringt. Elk beleid, en zeker levensbelangrijk crisisbeleid, moet consistent zijn: de doelstellingen moeten dichterbij komen, niet verder af.

Dirk Barrez

Hoofdredacteur Pala.be en auteur van o.a. 10.000 doden & lockdown. Waren ze te vermijden  en TRANSITIE. Onze welvaart van morgen 

Bronnen
Coronavirus response. Recovery plan for Europe
De hoge prijs van spotgoedkope energie 
Green Deal leidraad voor herstel na corona? Meeste EU-landen voor, België niet 

Lees ook
Ecologische urgentie bekeken vanuit het Zuiden
Ecologische urgentie bekeken vanuit Belgische regeringsvorming 

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook

Duitse auto-industrie: een vuile achteruitkijkspiegel

Hitler in een Mercedes, 1938

https://de.wikipedia.org/wiki/E-Fuel“Beware the Jabberwock”, schreef de auteur van 'Alice in Wonderland'. Dat monster mag symbool staan voor de Duitse auto-industrie. Het kent geen scrupules en stoort zich aan geen enkele regel. De geschiedenis krijgt een nieuw hoofdstuk nu Europa door Duits terugkrabbelen bijna struikelt over klimaatmaatregelen.

Europees Parlement verhoogt druk om de energie-omslag te realiseren

Adriatische Zee - Gabicce Mare

Een oliebedrijf wil honderden miljoenen schadevergoeding van Italië omdat het niet langer mag boren aan de Adriatische kust. Het Verdrag over het Energiehandvest maakt dit mogelijk. Het Europees Parlement eist een volledige terugtrekking uit dat verdrag als de Commissie niet over de brug komt met een aanvaardbare aanpassing.