Home

Ecologische urgentie bekeken vanuit Belgische regeringsvorming

Natuurlijk moeten we afwachten, maar het is niet uitgesloten dat er toch een Belgische regering zou worden gevormd. En het lijkt mogelijk dat die zowel de sociaal als de ecologische georiënteerde partijen bevat. Komt daar dan ook het noodzakelijke sociaalecologisch beleid van?

In het licht van de vele woekerende en aanstormende crises is het een meer dan interessante vraag, zelfs een levensbelangrijke. Mogen de Belgen zich met hun volgende regering echt verwachten aan een beleid dat gericht is op een fundamenteel sociaal en ecologisch beleid, op een heuse sociaalecologische transitie?

Of trappen de groenen in dezelfde val van hun eerste regeringsdeelname in 1999-2003? Daarbij werd wel tot de kernuitstap beslist maar ze verzuimden om een echt duurzaam energiebeleid op stapel te zetten. Twintig jaar later is er nog steeds geen energiebeleid en geen klimaatpolitiek in dit land, en zelfs de lang geleden besliste kernuitstap is onzeker.

En verliezen de sociale en andere deelnemende partijen zich voor de zoveelste keer in hun cultuur van stilstand die geen enkele uitdaging ernstig aanpakt? Zodat we blijven zitten zonder eerlijke belastingen, zonder vooruitziend duurzaam sociaaleconomisch beleid, zonder een goed pensioenstelsel, zonder sterke efficiënte publieke diensten… Met andere woorden, zonder voorbereiding van de best mogelijke toekomst voor iedereen?

Onvruchtbaar of vruchtbaar politiek spel?

Voor onze politici is het misschien nuttig één en ander te vertalen in de termen van hun vaak kromme politieke spel.

Verplichten de toekomstige partners elkaar tot een onvruchtbare coalitie waarbij ze elk hun programma’s en ambities inslikken?
Of slagen ze erin, tegen de heersende politieke gewoonten in - het begrip 'logica' valt in dit geval best te vermijden - om de sterkste voorstellen bij elkaar te leggen? En vooral, om die vervolgens ook echt te realiseren?

Het is wachten op de concrete beleidsopties om een eerste inschatting te maken.

Dirk Barrez

Hoofdredacteur Pala.be en auteur van o.a. 11 politieke dwaasheden. 50 jaar schuldig verzuim van onze politici en TRANSITIE. Onze welvaart van morgen 

Lees ook
Ecologische urgentie bekeken vanuit het Zuiden
Ecologische urgentie bekeken vanuit Europa: Green Deal versus financiering klimaatverandering

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Landen: 

Lees ook

Landbouw en natuur "lichtpuntje"? Zo schiet noodzakelijke transitie niet op

Het begrip transitie haalt volop de media, meestal in combinatie met klimaat. Ook fundamentele oplossingen belanden op tafel met de Europese 'Green Deal'. Toch dringt onvoldoende door dat transitie in zowat alle sectoren moet, zeker ook landbouw: zelfs de Vlaamse milieubeweging focust op lichtpuntjes in de marge.