Home

Eén miljard mensen overleven in sloppenwijke. IRIN-film ‘Slum Survivors' brengt bewoners Kibera in beeld

In de hele wereld overleven ongeveer één miljard mensen in sloppenwijken. De grootste en beruchtste Afrikaanse slum, Kibera, ten zuidwesten van de Keniaanse hoofdstad Nairobi, huisvest één miljoen mensen op nauwelijks 250 hectaren. Het is een tikkende tijdbom. IRIN (Integrated Regional Information Networks), het humanitair informatienetwerk van de VN, heeft zopas een documentaire film uitgebracht over Kibera en zijn bewoners. Een trailer is al beschikbaar op het internet.
De meeste mensen in Kibera hebben nooit een formele job gehad en zijn aangewezen op overleven door elke dag opnieuw op zoek te gaan naar allerlei informele baantjes, al dan niet legaal. Wie in armoede wordt geboren, maakt veel kans nooit uit die spiraal weg te geraken want geld voor onderwijs hebben de gezinnen niet. In Kenia is het basisonderwijs officieel gratis, maar het niveau van de schooltjes in de sloppenwijken is over het algemeen erg laag. Vanaf het middelbaar onderwijs moeten ouders schoolgeld betalen en wie uit Kibera komt, maakt weinig kans ooit een diploma te behalen. Het geweld laait er vaak hoog op, ook binnen de gezinnen. Vrouwen die het slachtoffer werden van dit huiselijke geweld blijven alleen achter met de kinderen. Van enige overheidsteun verwachten de bewoners niets. Enkele jaren geleden waren er nog plannen om de hele krottenwijk te slopen en de mensen elders te huisvesten in goedkope woningen, maar sindsdien is van die plannen niet veel meer vernomen. En aangezien maar weinig mensen over eigendomstitels beschikken, wil ook niemand duurzaam investeren in de verbetering van de woonkwaliteit en de desastreuze sanitaire situatie. Normale voorzieningen als water uit de kraan en een toilet ontbreken. Sinds enkele jaren bestaan er in Kibera dankzij een privé-initiatief wel openbare toiletten die tegen een kleine vergoeding kunnen worden gebruikt. Naar schatting 20 procent van de bewoners is besmet met aids en de helft is nog geen vijftien jaar oud. Toch laat de film ook zien dat mensen proberen te ontsnappen uit de vicieuze cirkel van armoede en onrechtvaardigheid.

Weblinks

klik hier voor de trailer en de synopsis van de documentaire 'Slum Survivors' op IRIN

Kortfilm ‘Kibera Kid' van Nathan Collett, Kenia 2006, was te zien op Afrika Filmfestival in 2007 - klik hier voor info

Regio's: 
Landen: 

Lees ook

Afrikaanse vrouwen eisen controle over grondbezit en productiemiddelen als middel tegen honger en voedselcrisis

In de marge van de 25ste regionale Afrikaanse conferentie (ARC) van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie FAO, die van 16 tot 20 juni plaatsvond in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, kwamen ook vrouwen van de meest diverse Afrikaanse basisgroepen samen om zich te beraden over de actuele voedselcrisis.