Hoe groot (of klein) is het bedrag dat de wereld besteedt aan ontwikkelingssamenwerking? In zijn nieuwe boek De vrije markt van ontwikkelingssamenwerking werpt Patrick Develtere daar licht op. Hij maakt een telling zonder het geld dat migranten terugsturen naar hun thuislanden, en komt zo aan 155 miljard dollar per jaar. In tegenstelling tot eind vorige eeuw, stijgt die som. Maar tegelijkertijd zien we een verbrokkeling van de hulpkanalen.
Zowat 100 miljard dollar komt van de rijke landen die al decennia ontwikkelingssamenwerking bedrijven. Naast hun gespecialiseerde overheidsdiensten zijn nu echter enkele honderden andere overheidsdiensten ook actief geworden.
De dertig nieuwe donorlanden, waaronder China, zijn goed voor 10 miljard dollar.
Voor de internationale instellingen - vooral het netwerk van de Verenigde Naties - beloopt de schatting 15 miljard dollar.
Op tal van manieren verzamelen de niet-gouvernementele ontwikkelingsorganisaties daarbovenop 20 miljard dollar. Wat de andere particuliere initiatieven die niet-ngo zijn
financieel presteren, is moeilijk in te schatten. De stichtingen van o.a. enkele miljardairs zouden goed zijn voor zowat 10 miljard dollar.
En wat presteren de migranten dan? Wel, hun transfers naar huis zouden 250 miljard dollar bedragen, meer dus dan alle hulp samen.
De belangrijkste vragen zijn natuurlijk of dat geld goed besteed is, en meer nog of ontwikkelingssamenwerking efficiënt is en resultaten boekt. We komen nog uitgebreider terug op dit nieuwe boek. (DB)
Uit het nieuwe boek van Patrick Develtere, De vrije markt van de ontwikkelingssamenwerking, 2009, 317 p., 22,50 euro
Klik voor info en bestellen