Het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) heeft er in de loop van dit jaar al herhaaldelijk voor gewaarschuwd, maar nu lijkt de voedselsituatie helemaal dramatisch te worden voor de kleine boeren in Guinee-Bissau. Massa’s cashewnoten blijven onverkocht in de dorpen liggen omdat de prijzen historisch laag zijn. Volgens schattingen is 85% van de bevolking voor haar inkomen op de een of andere manier afhankelijk van de verkoop van cashewnoten. Vorig jaar leefde meer dan 30% van de bevolking in een situatie die het WFP omschrijft als ‘hoge kwetsbaarheid inzake voedselzekerheid’. Voor die armste bevolkingsgroepen dreigt nu de hongersnood. De Portugese kolonisatoren voerden de cashewnoot in uit Latijns-Amerika. Omdat er geld mee te verdienen viel, verwaarloosden boeren dikwijls hun rijstvelden. Rijst is het basisvoedsel in het arme Guinee-Bissau. Traditioneel kopen tussenhandelaars de cashewnoten op in de dorpen om ze dan te verschepen naar India waar de ruwe noten op industriële schaal worden bewerkt en met een veel hogere marktwaarde weer worden geëxporteerd. In Groot-Brittannië betaalt een consument 15 pond voor een kilo biologische cashewnoten. De vraag naar cashewnoten daalt op de wereldmarkt. Vooral in de VS, de grootste importeur, is de noot in een slecht daglicht komen te staan nadat voedingsspecialisten een verband legden met het voorkomen van bepaalde voedselallergieën. De regering van Guinee-Bissau handhaaft een officiële prijs van 350 CFA-franc (60 eurocent) voor één kg cashewnoten, maar de handelaars willen er dikwijls maar 100 of zelfs 50 CFA-franc voor geven. Vroeger kon een boer met de opbrengst van één kg noten één kg rijst kopen, nu moet hij minstens vier keer zoveel noten verkopen voor dezelfde hoeveelheid rijst. De regering heeft de donorlanden dringend om bijkomende voedselsteun gevraagd.
IRIN: http://www.irinnews.org/report.asp?ReportID=56385&SelectRegion=West_Africa&SelectCountry=GUINEA-BISSAU
Wereldvoedselprogramma van de VN: http://www.wfp.org/country_brief/indexcountry.asp?region=1§ion=9&sub_section=1&country=624#
FAO cashew-rapport: http://www.fao.org/ag/ags/agsi/cashew/cashew.htm