Aan de vooravond van de zesde bijeenkomst van het Bosforum van de Verenigde Naties (UNFF) in New York heeft de nieuw verkozen Liberiaanse president, Ellen Johnson-Sirleaf, aangekondigd dat haar land alle lopende houtkapconcessies met onmiddellijke ingang opzegt. Zij maakt daarmee duidelijk dat Liberia werk wil maken van de aanbevelingen van het Forest Concession Review Committee. Dat orgaan had vorig jaar al aangedrongen op een grondige hervorming van het Liberiaanse concessiesysteem dat verantwoordelijk wordt geacht voor de illegale exploitatie van de bosrijkdommen en het voortduren van de gewapende conflicten in het land en de buurlanden. De internationale NGO Global Witness heeft de beslissing van Sirleaf positief onthaald. Global Witness hoopt dat de nieuw verkozen regering bijkomende maatregelen zal nemen om een duurzame houtexploitatie mogelijk te maken die de bevolking laat delen in de opbrengst van de natuurlijke rijkdommen. Totnogtoe was de houtkap veeleer een bron van conflicten en instabiliteit. In december had de VN Veiligheidsraad de sancties op de export van Liberiaans hout nog verlengd.
Liberia zegt alle houtkapconcessies op
Lees ook
Brazilië telt niet meeste bosbranden
Veel drukte vorige week over de Braziliaanse bosbranden. Niet onterecht… al waren er elders in de wereld meer bosbranden.
Afrika kan niet wachten op klimaatgerechtigheid, vindt prof. Wangari Maathai
De VN-Klimaattop in Kopenhagen van vorige maand is geëindigd zonder duidelijk akkoord of bindende afspraken om de uitstoot van broeikasgassen drastisch terug te dringen.
Rederijen verschepen illegaal gekapt hardhout uit Madagaskar naar China
Rederij Delmas, een Belgische dochteronderneming van de Amerikaans-Franse scheepvaartgroep CMA-CGM, zou van plan zijn om 200 containers met illegaal gekapt tropisch hardhout te verschepen uit de
Centraal-Afrikaanse staten met één stem naar VN-Klimaattop in Kopenhagen
Op de komende VN-Klimaatconferentie in Kopenhagen willen de CEEAC-lidstaten een gemeenschappelijk standpunt innemen.
Afrikaanse landbouwgrond meer en meer in handen van multinationale producenten van biobrandstof
Afrika is niet alleen een gegeerde plek voor internationale bedrijven op zoek naar essentiële en zeldzame grondstoffen en olie, maar ook landbouwgrond komt er de laatste tijd meer en meer in
- 1 of 101
- volgende ›