Home

Nestlé Hongkong maakt er een potje van.

Vorige maand kon u in PALA lezen hoe de werknemers van de Nestlé-diepvriesproductenfabriek opkomen voor hun rechten. Ze willen de erkenning van hun vakbond en het einde van 17-urige werkdagen. En ze eisen dat de directie haar praktijk stopt van tijdelijke arbeiders te ontslaan vlak voor ze een permanente arbeidsovereenkomst horen te krijgen.

Al ruim een half jaar blijft de directie van Nestlé Hongkong er een potje van maken. Begin februari schort de vakbond Hong Kong Nestlé Workers Union zijn acties op als een gebaar van goede wil om onderhandelingen te vergemakkelijken. Op 17 februari reageert de directie met het definitieve ontslag van de vakbondsvoorzitter Chan Pong Yin. Een duidelijker signaal dat ze niet wil weten van de vakbondseisen, is moeilijker te verzinnen. Vorige zaterdagochtend reageren de werknemers met een algemene staking en een piket voor de fabriek. Vijf uur later ziet het management zich verplicht overstag te gaan. Het ontslag van de vakbondsvoorzitter en een andere werknemer wordt ingetrokken. Wordt vervolgd, want aldus Ron Oswald, de algemeen secretaris van IUF, de internationale federatie van vakbonden uit de voedingsindustrie: ‘Nu kijken we er naar uit dat Nestlé deze onafhankelijke vakbond erkent en ook alle rechten van zijn werknemers.'

Guatemala, land van straffeloosheid en geweld op vakbondsleiders

Tientallen jaren sleepte de burgeroorlog aan in Guatemala. Al is die sinds 1996 officieel voorbij, straffeloosheid voor alle geweldplegers blijft dit land regeren. En wie nu leeft, wacht een regime van slecht betaald en onzeker informeel werk, en gebrek aan sociale bescherming. Wie het anders wil en syndicale activiteiten ontplooit, riskeert het slachtoffer te worden van geweld, of zelfs het leven te laten.
Het zijn zulke landen die de Internationale Arbeidsorganisatie op het matje roept in haar Commissie van de Normen en waarheen ze bijzondere missies stuurt. Vorige week was er één in Guatemala om de schendingen van het recht op vakbondsvrijheid te onderzoeken, onder leiding van de Amerikaan Ed Potter voor de werkgevers en van de Belg Luc Cortebeeck voor de werknemers. Haar rapport is niet opwekkend, daarvoor blijft de toestand veel te ernstig. Van de regering van Guatemala vraagt ze een duidelijk engagement tegenover de straffeloosheid en het geweld op vakbondsleiders. (DB)

Klik voor artikel Nestle moves to smash union in Hongkong

Klik voor artikel Nestlé Hong Kong: Strike action wins

Over de Guatemala missie van de IAO heeft ACV-voorzitter Luc Corbebeeck een blog bijgehouden - klik hier

Klik voor het jongste volledige IAO-rapport over de vrijheid van vereniging (Engels, Frans of Spaans)

Landen: 
Thema: 

Lees ook