Home

PlayFair 2008 – de keerzijde van de Chinese Olympische medaille

Volgend jaar zijn er Olympische Spelen in Peking. En dus is er blijkbaar nood aan een massa petjes, tassen en andere voorwerpen met het Olympische logo. Sinds de vorige Spelen van Athene 2004 dringen de leden van de PlayFair 2008 – campagne er bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op aan de productie daarvan zou gebeuren met respect voor de arbeidsrechten.
Een onderzoek van PlayFair in vier Chinese fabrieken die Olympische artikelen onder licentie produceren, wijst nu uit dat er een loopje wordt genomen met die arbeidsrechten. Er zijn kinderen aan het werk. Werknemers verdienen amper de helft van het minimumloon. De werkgevers geven vervalste lonen op en verplichten hun werknemers om te liegen over hun loon en arbeidsomstandigheden. Verplicht overwerk en werkdagen van 12 uur, zeven dagen op zeven, het is er allemaal.
De licenties voor de Spelen 2008 zullen zowat 52 miljoen euro opbrengen. Anders dan sommige nationale Olympische comités en een aantal atleten reageert het IOC (nog) niet op de campagne. Het weigert zijn verantwoordelijkheid voor het naleven van de arbeidsrechten op te nemen.
Op 15 juni ontmoet PlayFair de voorzitter van het Peking Organiserend Comité van de Olympische Spelen.

Het volledige rapport IOC verdient geen medaille voor arbeidsrechten
http://www.schonekleren.be/downloads/RapportPlayFair2008NL.pdf
BBC web-tv-reportage Chinese fabriekseigenaar ontkent kinderarbeid – klik rechtsboven
http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/6739589.stm

Landen: 

Lees ook