Home

Corona schade aan civiele samenleving is groot

Opvallende mediaberichten waren het over de fel gehavende geldinzameling van Het Rode Kruis of Broederlijk Delen. Of over de versnelde internationale afslanking van Oxfam. Vele verenigingen en organisaties zien door corona hun inkomstenkant aan flarden gereten. Waar vinden ze goede raad?

Sommige consultants en adviesbureaus wrijven zich ongetwijfeld in de handen. Zij huldigen het motto never waste a good crisis en verwachten gouden tijden voor hun diensten want het vertrouwen bij tal van organisaties is wankel. Vele directeurs en kaderleden zien het niet goed zitten. Dan lijken aanbiedingen van zogenaamd strategisch advies, ondersteuning en modernisering soms heel aanlokkelijk.

Vanzelfsprekend is het noodzakelijk dat organisaties zich in een crisisperiode snel en grondig bezinnen over hun toekomst, de beste conclusies trekken en meteen werk maken van de uitvoering ervan. Dat is meest makkelijk voor organisaties die altijd al sterk strategisch denken en dus prima leiderschap ontwikkelen. Als ze al advies nodig hebben, zijn ze gewapend om ook dat proces te beheersen, er maximaal nut uit te halen en de kost ervan aanvaardbaar te houden.

De beste adviseurs horen in eigen huis te zitten

Het zijn vooral organisaties met onvoldoende sterk leiderschap die nu dubbel in de problemen zitten. Corona tast de inkomsten aan of bedreigt zelfs het werkingsmodel, en het leiderschap mankeert om daar gepast mee om te gaan. Waar dan kijken voor goede raad? In feite horen de beste adviseurs in eigen huis te zitten.

Als uw medewerkers niet altijd al ook mededenkers waren, dan heeft u de hele tijd het beste advies gemist. Maak dan dringend komaf van uw te hiërarchische cultuur met werknemers als enkel uitvoerders of passanten.

Uw bestuurders zijn nu meer dan ooit aan zet. Want zij vormen altijd al de strategische cockpit in elke goed geleide organisatie. Is dat niet het geval, moet die raad van bestuur dringend vernieuwd en versterkt.

Uw leden of uw achterban. Ook zij willen een toekomst voor hun organisatie als zij er het nut van zien en betrokken zijn.

Wie ook uw adviseur wordt,
blijf zelf aan het stuur

Moet u dan toch nog beroep doen op externe adviesverstrekkers? Er zijn er ongetwijfeld geschikte en zelfs goede te vinden. Maar hoe? Let vooral op enkele voor de hand liggende criteria. Stel enkele eenvoudige vragen.

Is de adviseur ervaren? Heeft zij/hij succesvol organisaties opgezet en/of geleid en/of begeleid? Effectief en doelmatig vernieuwing gebracht of geholpen met innovatie?

Geeft hij/zij blijk van inzicht in uw domein, sector of activiteit? Van de impact van de crisis? En de uitdagingen die erdoor veroorzaakt zijn?

Versta je de dure woorden die de consultant rondstrooit niet? Dat kan aan u te wijten zijn. Maar vaak ligt het aan de consultant. Blijf vragen tot u het verstaat… of begrijpt dat u op zoek moet naar een echte adviseur.

Blijf als organisatie steeds zelf aan het stuur, blijf meester van uw lot.

Hoed u voor degenen die er vooral een lang en/of uitgebreid proces van willen maken. Ze zijn ook op zoek naar inkomsten, nietwaar? Liefst recurrente inkomsten. Begrijp: altijd maar nieuwe opdrachten en werkdagen om te kunnen factureren.

Vergeet niet dat consultants geen eindverantwoordelijkheid dragen of risico nemen. Zeker voor dat laatste zijn nochtans samenwerkingsmodellen mogelijk.

Terug naar de oorzaak. Ook al zet corona de inkomsten onder druk, beperk u vooral niet tot die inkomstenzijde. Denk stevig na over wat uw organisatie morgen (nog) te bieden en te betekenen heeft. Voor wie? Hoe dan wel?
En vergeet niet de uitgaven onder ogen te nemen. Dikwijls kan de efficiëntie van vele organisaties opvallend beter. (db)

Is de oplossing niet in huis te vinden en heeft u advies nodig?

Indien uw organisatie mee onze samenleving en/of haar economie op een beter sociaal, ecologisch en democratisch spoor zet en op haar terrein(en) het verschil maakt, kan Pala vzw mogelijk advies verlenen. We proberen de valkuilen te vermijden en bieden snel en gratis één zekerheid: of we ja dan nee willen adviseren.

Neem contact op via info@pala.be of via 0479/79.10.02.

**********************************************************
Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook