Home

Ergste droogte in meer dan duizend jaar treft westen VS

Het water in Lake Mead stond nooit lager

Water in Lake Mead stond nooit lager

Klik om te vergroten

De jaren 2000-2021 vormen de droogste periode in het zuidwesten van Noord-Amerika sinds 800. In deze megadroogte zit de door de mens veroorzaakte klimaatverandering voor veel tussen.

De waterstanden in de immense Mead en Powell stuwmeren, allebei gevoed door de Colorado en haar zijrivieren, liegen niet: nooit stond het water er zo laag. Dat is het gevolg van twee decennia met zowel ongewoon weinig regenval als uitzonderlijk grote hitte.

Megadroogten

Om uitspraken te doen over een fenomeen als droogte en megadroogte, is het nuttig een lange termijn te kunnen overschouwen.

Onderzoek van de bodemvochtigheid in de voorbije 1200 jaar, sinds 800, brengt diverse decennialange zogenaamde megadroogten aan het licht in het zuidwesten van Noord-Amerika.

Maar de 22 jaren van 2000 tot en met 2021 vormen de allerdroogste periode in meer dan een millennium. De onderzoekers achten het daarenboven waarschijnlijk dat er nog een drieëntwintigste droogtejaar bijkomt.

De doorslaggevende rol van klimaatverandering

Natuurlijk zou er de voorbije decennia ook droogte zijn geweest zonder de door de mens aangedreven klimaatverandering. Maar die maakt ze wel veel erger zodat ze is uitgegroeid tot deze in twaalfhonderd jaar ongeziene megadroogte.

Hoe dat komt? Hogere temperaturen zijn meer doorslaggevend voor extreme droogten dan wisselvallige regenval, zo weten wetenschappers te melden. (db)

Foto: Karen, Creative Commons

Bronnen
Wiki – MegadroughtDürre
Rapid intensification of the emerging southwestern North American megadrought in 2020–2021, Nature Climate Change, 2022-02-15
How Bad Is the Western Drought? Worst in 12 Centuries, Study Finds, New York Times, 2022-02-14
Megadrought in Southwest US worst in a millennium, BBC News, 2022-02-16

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Landen: 

Lees ook

Wanneer is de eerste Grote Footprint-herdenking, in 2162?

Indrukwekkend was de grote slavernij-herdenking: goede woorden, mooie beelden, indringende zang en natuurlijk het onderkennen van de vreselijke geschiedenis die onze voorouders hebben veroorzaakt. Met ongekend leed en negatieve gevolgen tot vandaag: de 'doorwerking' zoals het terecht werd genoemd. Wanneer herdenken we dan de 'Footprints' van de rijken?