Accueil

Fair Trade in Europa in 2005: grote groei én donderwolken voor traditionele Fair Trade beweging

Zaterdag is het de Internationale Dag van de Fair Trade, vorige zaterdag vierden de Belgische wereldwinkels hun 35 jaar. Fair Trade groeit overal, ook in de landen van het Zuiden. Maar Europa zou toch goed zijn voor tweederde van deze wereldhandel. Die Europese eerlijke handel is in volle expansie, althans volgens een rapport van de sector zelf. Er zijn jammer genoeg fouten in geslopen. We proberen ze te ontwijken.
Sinds 2000 bedraagt de jaarlijkse groei telkens meer dan twintig procent. In Europa zijn er nu 79.000 verkoopspunten voor producten uit eerlijke handel. De omzet bedraagt ruim 660 miljoen euro, 154 procent meer dan vijf jaar geleden. Een kleine 3.000 wereldwinkels verkopen voor zowat 120 miljoen euro. De grootste groei komt van de 57.000 supermarkten die Fair Trade producten verkopen.
En wat zijn de marktaandelen? Voor koffie is het Verenigd Koninkrijk koploper met 20 procent (een cijfer dat volgens een criticus echter geen rekening houdt met het dominante aandeel van oploskoffie in dat land), gevolgd door Zwitserland met 6 en Oostenrijk met 2,3%. Voor bananen is het Fair Trade aandeel in Zwitserland nu gestegen tot 47%, ver daarna volgen het Verenigd Koninkrijk met 5,5 en Finland met 5%. België haalt 1,7% voor koffie en 4% voor bananen (de cijfers voor België zouden volgens een insider zwaar onderschat zijn), voor Nederland zijn de recente cijfers niet bekend.
Een groeiende markt? Jawel, maar ook een markt in volle evolutie. De eigen invulling door grote voedingsgroepen van het concept Fair Trade is een zware uitdaging voor de traditionele Fair Trade beweging.

http://www.fairtrade.net/sites/news/FairTradeinEurope2005.pdf

Regio's: 
Thema: 

Lees ook