Accueil

Het gezicht van de honger

Mayaram: "Onze oogst van vorig jaar was niet goed. We hadden maar een voorraad voor één maand. Met het geld dat mijn zoons opsturen kunnen we weer verder, één of twee maanden. Als er geen geld is, lenen we soms bij familie of buren. Maar dat lukt niet altijd. Wanneer niemand ons geld wil lenen, verkopen we één van onze dieren. Dat was ook zo toen we ons paard moesten verkopen. We hadden geen geld en de zoon die zou gaan werken, was ziek gevallen."

Commentaar: Maar zonder geld en bijna zonder eten, dat vraagt nog meer creativiteit.

Awa Diop: "Dit is veevoer wat ik ga mengen met de aardnoten, dat eten we."

Interviewer: "Is dat niet slecht voor de gezondheid van de kinderen?"

Awa Diop: "Natuurlijk, maar wij hebben niets beter. De kinderen krijgen er diarree en buikkrampen van."

Mayaram: "Jonge kinderen verdragen zulk voedsel maar slecht of zelfs niet. Dat is zelfs zo bij volwassenen. In het regenseizoen gebeurt het dat zelfs ik weinig eet want anders krijg ik buikkrampen en pijn in de hartstreek. Soms eet ik wel twee dagen niet omdat ik die kost niet binnen krijg."

Dit zijn getuigenissen uit de tv documentaire Het Gezicht van de Honger.

Misschien hadden de regeringsleiders en vertegenwoordigers van de honderdeenentachtig landen op de voorbije Voedseltop in Rome eerst deze getuigenissen moeten horen en zien.
Misschien hadden ze hun top niet in Rome maar ergens op het platteland van Zuid-Azië of Afrika moeten houden om de honger uit eerste hand te vernemen.
Misschien waren ze dan niet tot het huidige beschamende resultaat gekomen.

klik hier voor volledige tekst Het Gezicht van de Honger

klik hier voor info en bestelling DVD Het Gezicht van de Honger

zie ook volgend bericht

Regio's: 

Lees ook