Accueil

Nieuw boek: KOE 80 heeft een probleem. Boer, consument, agro-industrie en grootdistributie

Morgen verschijnt het nieuwe boek van Dirk Barrez KOE 80 heeft een probleem. Boer, consument, agro-industrie en grootdistributie. Het is de opvolger en de verdieping van de gelijknamige DVD. Beelden brengen indringender de honger en de overlevingsstrijd van de boeren en boerinnen. Een boek kan nog breder kijken en dieper graven naar waarom het fout loopt voor de helft van onze wereldbevolking. Talrijke verhalen uit de meest diverse landen, van Honduras tot India, van Brazilië tot Frankrijk, van Senegal tot Thailand, van de Verenigde Staten tot Kenia, trekken de lezer mee in de wereld van onze voedselvoorziening. De huidige mondiale landbouw illustreert als bijna geen andere sector hoe mank globalisering kan zijn. Van de lage prijzen die op de vrije wereldmarkt tot stand komen, kan bijna niemand fatsoenlijk leven - zelfs al zijn die vandaag iets hoger. Verderop in de voedselketen vallen wel winsten te rapen, in de verwerkingsindustrie en vooral in de distributie. Maar die winsten belanden bij almaar minder mensen.
Toch kan het anders. Dan moeten boer en consument echter wel terrein heroveren op de agro-industrie en de grootdistributie. Er wordt daarvoor - opnieuw in tal van landen - ingezoomd op de talrijke initiatieven van boeren en consumenten om alternatieven uit te werken. Dan moet ook het landbouwbeleid op andere sporen worden gezet en mogen we vooral niet uit het oog verliezen dat landbouw en voedseleconomie ook vandaag nog een noodzakelijke pijler zijn onder welvarende samenlevingen.
Voor wie de problemen én de alternatieven van boeren overal ter wereld ook wil zien, is het nieuwe boek ook verkrijgbaar met de DVD Koe 80 heeft een probleem. Boer tegen landbouwindustrie.

In Knack van deze week verschijnt een interview met de auteur. En morgen woensdag is er een live gesprek in het VARA-programma Radio Kassa, te beluisteren tussen 11.30 en 12.00 uur op Radio 1..

Gezamenlijke NGO-campagnedag voor eerlijke landbouw

De strijd die boeren wereldwijd voeren voor een eerlijke landbouw en tegen moordende vrijhandel is op zaterdag 15 september ook het thema in Gent. Daar houden Vredeseilanden, Oxfam Wereldwinkels en 11.11.11 de startdag van hun gezamenlijke campagne die loopt tot juni 2008, een campagne in het kader van 2015 De Tijd Loopt.

Barrez Dirk, KOE 80 heeft een probleem. Boer, consument, agro-industrie en grootdistributie, 254 p., 19 € / boek + DVD 25 €.

Klik hier voor meer informatie en bestellen
of klik boven rechts op de advertentie voor het boek

Voor een artikel en inhoudstafel boek klik hier

Startdag campagne Boeren strijden tegen vrijhandel

Regio's: 

Lees ook