Accueil

Eén op drie mensen leven niet goed

Elk jaar komt de Ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties (UNDP) met haar Rapport Menselijke Ontwikkeling. De editie van 2016 is uit en de grootste krachtlijn oogt niet fraai.

Ja, er is in alle regio’s van de wereld een gemiddeld sterke vooruitgang geweest in de voorbij decennia. Maar even opvallend, niet iedereen wordt daarin meegenomen.

Eén op drie mensen, dat zijn er om en bij 2,5 miljard, blijven leven met volgens UNDP “lage niveaus van menselijke ontwikkeling”. Ze vieren merkelijk minder verjaardagen dan anderen, zijn slecht geschoold en kampen met een onleefbaar inkomen.

De meesten van hen leven in arme of armere landen. Maar ook in rijke landen leven 300 miljoen mensen in relatieve armoede; daarbij ook een derde van de kinderen wat de toekomst hypothekeert.

UNDP wijst op de mechanismen achter deze uitsluiting. Vooral de systematische discriminatie van vrouwen, van inheemse volkeren en van minderheden is problematisch. Dan helpt het niet om zich te verkijken op verbeterende gemiddelden, dan is het noodzakelijk om te kijken wie uit de boot valt, en waarom.

En zelfs verbeterende cijfers kunnen ons op het verkeerde been zetten. Zo vertellen de statistieken dat steeds meer meisjes van onderwijs genieten. Maar in de helft van de 53 ontwikkelingslanden waarvoor er gegevens bestaan, zijn de meerderheid van de vrouwen die succesvol vier tot zelfs zes jaar lagere school doorliepen… analfabeet. De weg naar een werkelijke inclusieve menselijke samenleving blijft lang. (db)

Bron
Vind het Human Development Report
Presentatietekst nieuw rapport - World’s most marginalized still left behind by global development priorities: UNDP report

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook