Accueil

Gevaar van ‘professionele’ NGO te worden

Voor mensen die actief verandering nastreven en hun bewegingen die ijveren voor mensenrechten, milieurechten, sociale bescherming of echte democratie loert altijd het gevaar van NGO-isering. Dan dreigt een professionalisering die de doelstellingen allerminst dichterbij brengt.

In heel de wereld krijgen activisten te horen dat ze professioneel moeten leren werken. Donororganisaties willen dat ze zich omscholen tot efficiënt werkende NGO’s of niet-gouvernementele organisaties.

De Nepalees Sunil Babu Pant licht uitgebreid toe welke gevaren opdoemen in een artikel dat als titels meekreeg ‘hoe een mensenrechtenbeweging ondermijnd wordt’ en ‘waarom activisten zich moeten verzetten tegen hun professionalisering in ngo structuren’.

Want misschien bereiken die nieuwbakken NGO’s dan wel de ‘doelstellingen’ die donors opdringen en worden ze ‘efficiënt’ in het tijdig schrijven van rapporten en het afvinken van allerlei indicatoren. Maar het is volgens de auteur ten zeerste de vraag of ze wel ‘effectief’ bezig zijn. Zijn ze met andere woorden nog wel bezig om de juiste zaken te doen?

Bijna altijd raken ze gevangen in een werkwijze en een systeem waarover ze weinig of geen controle hebben. En het eindigt ermee dat er steeds meer tijd en energie gaat naar dossierwerk, administratie, rapportering en internationale conferenties waar steeds dezelfde mensen helzelfde herhalen… en je eigenlijke actiewerk naar de achtergrond verzeilt.

En Sunil Babu Pant besluit: denk goed na of je echt wel donorgeld nodig hebt voor wat je wil doen, maak het vooral nooit tot doel van je organisatie; als je het toch nodig zou hebben voor bepaalde essentiële ambities, zoek dan misschien best kleinere donors en stichtingen; en blijf vooral activisten in een grassroots organisatie.

Bronnen
How a Human Rights Movement gets dis-empowered?
Why grassroots activists should resist being ‘professionalised’ into an NGO

Uw doordachte reacties zijn heel welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook