Accueil

Biologische landbouw in Europa blijft terrein winnen

Hoe staat het met de landbouwtransitie in Europa? Globaal genomen blijft onze landbouw op sociaal en ecologisch vlak slecht presteren, en blijft hij onverantwoord veel steunen op de roofbouw van andere continenten die enorme hoeveelheden soja, palmolie, vlees enzovoort toeleveren.

Een lichtpunt vormt de groei van de veel minder belastende biologische landbouw. Die besloeg 5 miljoen hectare in 2002. In 2015 is dat meer dan verdubbeld tot ruim 11 miljoen hectare. Dat is goed voor 6,2 procent van de volledige landbouwoppervlakte in Europa.

Koploper is Oostenrijk waar de biologische landbouwers/sters 19 procent van de grond voor hun rekening nemen. Zweden met 15,4 procent en Estland met 13,3 vervolledigen de topdrie. Een groot land als Italië haalt goed acht procent, Duitsland en Spanje scoren gemiddeld. België haalt, dank zij Wallonië, zowat vier procent. Nederland bengelt nog verder achteraan, op de zevende laatste plaats.

Opvallend is dat de boeren en boerinnen in de biologische landbouw gemiddeld beduidend jonger zijn die uit de klassieke landbouw. (db)

Bron

Facts and figures on organic agriculture in the European Union


Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook