Accueil

Kijk op nieuwe coöperatieve golf

Er komt een nieuwe golf coöperaties aan, zei Peter Bosmans vijf jaar geleden al. (1) Die golf is er nu ook volop in Franstalig België zoals CRISP heeft gemerkt. Dat Centre de recherche et d’information socio-politiques wijdde er een studie aan. (2)

Zoals de titel Le mouvement coopératif : histoire, questions et renouveau vertelt, belicht die studie ook de geschiedenis. Coöperaties kenden een stevige opgang eind 19de eeuw en verwierven aanzienlijke sterkte in de 20ste eeuw.

Die aandacht voor het verleden is terecht want de nieuwe initiatieven situeren zich in een gelijkaardige beweging: samenlevingen zoeken naar alternatieven voor een financieel kapitalisme dat geen oog heeft voor de mens. Vroeger en nu delen de ambitie van diepgaande maatschappelijke verandering.

Maar er is in België en nogal wat andere landen ook de frappante neergang van vele oude coöperaties in de tweede helft van vorige eeuw. Daarom is het nog belangrijker dat deze studie de schijnwerpers richt op de vragen en uitdagingen die in grote mate dezelfde gebleven zijn. Het komt er op aan vandaag antwoorden te formuleren die de oude misstappen vermijden en die een betere, efficiëntere en meer democratische functionering weten te garanderen.

Nog een andere recente studie van CRISP kan daarbij helpen. Le dossier Arco behandelt namelijk de afwikkeling van het Arco debacle waarbij deze coöperatie overkop ging door het faillissement van Dexia. (3)

Gelukkig hoeven we niet alleen te kijken naar wat minder goed of ronduit slecht verliep in het verleden. Feit blijft immers dat coöperaties gemiddeld genomen opvallend langer leven dan klassieke ondernemingen en dat coöperatieve bedrijven in landen als Canada en Zwitserland of regio’s als Baskenland en Emilia-Romagna een aanzienlijk deel uitmaken van de economie, en zorgen voor stabiliteit en een massa jobs. (4)

Bronnen
(1) In een interview dat is verschenen in het boek Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?
(2) CRISP Courrier hebdomadaire n° 2370-2371, par J. Dohet, 56 p., 2018 Le mouvement coopératif : histoire, questions et renouveau
(3) Over de ontwikkeling van het Arco debacle, lees ook die andere recente CRISP studie Le dossier Arco - CRISP Courrier hebdomadaire n° 2361-2362, par S. Govaert, 65 p., 2017
(4) Die sterke coöperatieve voorbeelden passeren daarom ook de revue in het boek Coöperaties. Hoe heroveren we de economie? 


Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Lees ook