Accueil

Scherpstellen | dilemma na verkiezingsroof

Congolezen zien na verkiezingen het presidentschap en de macht - vooral dan die over de inkomens uit grondstoffen - versjacherd.

Als burgers vreedzaam protesteren tegen de hoogstwaarschijnlijke verkiezingsroof, zal niemand daar echt van wakker liggen; bijna zeker blijft de macht onterecht waar ze al ruim 20 jaar zit.

Als het protest een gewelddadig karakter zou krijgen en de machthebbers echt weet te bedreigen, is er een kans dat de zaken anders kunnen lopen.

Dit lijkt de meest nuchtere observatie van de cynische achterkant van de reële Congolese machtspolitiek, en van het dilemma voor al die burgers die de democratie meest genegen zijn.

Regio's: 

Lees ook

Strijd tegen straffeloosheid als voorwaarde voor duurzame vrede in Centraal-Afrika

Officieel heerst er vrede in de regio van de Grote Meren. Congo hield vorig jaar verkiezingen na een turbulente periode van tien jaar waarbij naar schatting vier miljoen mensen omkwamen. De Burundezen hadden al een jaar eerder een moeizame overgangsperiode afgesloten met verkiezingen. En Rwanda experimenteert met het gacaca-systeem voor de berechting van duizenden genocideverdachten. Maar iedereen weet dat de vrede in de regio heel broos is. In het oosten van Congo gaat het de laatste weken veeleer de verkeerde kant uit. Kan de strijd tegen de straffeloosheid van oorlogsmisdaden een voldoende voorwaarde scheppen voor een duurzame vrede?