Scherpstellen

Moeten hoge intrestvoeten meer mensen werkloos maken om inflatie te verminderen? Volgens nationale bankiers en de meeste economen is dat zo. Maar ze miskennen de realiteit.

Begin juni is na twee maanden een einde gekomen aan de corona lockdown die 25 miljoen mensen trof in de Chinese grootstad Shanghai .

Hoe bizar.

Corona e.a. ‘deskundigen’ wijzen op traag voortschrijdend inzicht om falen te vergoelijken.

Tegelijkertijd leggen ze bliksemsnel verklaringen af of twitteren over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Critici van het neoliberalisme hebben het hier heel moeilijk mee: als het om het publiek belang draait, is geld beter in handen van een miljardair als Bill Gates dan in de handen van een federale overheid beheerst door president T.

Als internetgeweld te wijten is
aan extremisten en hun trollenlegers,
moeten die trollenlegers
dan niet worden beschouwd als privémilities?

De Amerikaanse econoom John Kenneth Galbraith, auteur van o.a. The Good Society, prees uitdrukkelijk de stemplicht in België.

Wie kent dat dubbel gevoel bij het wijdverspreide enthousiasme voor subsidies?
Ja, subsidies kunnen belangrijk zijn en er kunnen zelfs heel goede redenen voor zijn.
Maar ook is er het grote probleem van afhankelijkheid, van willekeur en van administratieve overlast.

Waarom doen we FN niet cadeau aan de Verenigde Naties, op één voorwaarde? De geproduceerde wapens mogen enkel terechtkomen bij legitieme en democratisch gecontroleerde politiemachten.

Congolezen zien na verkiezingen het presidentschap en de macht - vooral dan die over de inkomens uit grondstoffen - versjacherd.

Zowat alles is al gezegd over klimaat. En wat is er gedaan?

Wat was het enige land dat in de financiële crisis z’n grootste bank aan het buitenland verpatste? En zo de nog grotere en potentieel gevaarlijker systeembank BNP-Paribas-Fortis maakte?

Nu al moeten overheden hun inwoners in laaggelegen gebieden vertellen tegen welke stijging van de zeespiegel hun woongebieden zijn bestand of zullen worden beschermd: twee meter?

Er schuilt veel ironie in de reacties op de America First politiek van Trump. Plots horen we vrijwel alleen uitgesproken positieve stemmen over globalisering en vrijhandel… alsof er niet al minstens 20 jaar stemmen zijn die waarschuwen voor de negatieve kanten ervan.

Wereldwijd vormen twitter en andere sociale media voor velen gegeerde wapens om mee naar het publieke strijdperk te trekken. Onder hen ook tal van journalisten. Die sociale mediagebruikers spuien oeverloos veel meningen, soms interessant. En ze spuien ook volop roddels en leugens.