Home

Scherpstellen… journalistieke vragen bij verslaggeving Syriëbezoek en inreisverbod

Redenen genoeg de voorbije dagen om journalistieke wenkbrauwen te fronsen.

Hoe journalistiek verantwoord is het om zich op sleeptouw te laten nemen door een extreemrechtse, extreemnationalistische politicus… nog wel tot bij een dictator die verantwoordelijk is voor een uiterst bloedige burgeroorlog met honderdduizenden doden … om ze allebei een open forum te bieden?

Hoe journalistiek verantwoord is het om, naar aanleiding van een inreisverbod, te berichten over is...landen of mo....landen? En op die wijze in de publieke ruimte landen volledig te associëren met een religie van een (groot) deel van hun inwoners?
In plaats daarvan kunnen media de namen van de landen vermelden of, samenvattend, de regio of regio’s waar deze landen liggen… zoals, voor zover Pala bekend, de journalistieke praktijk is voor verreweg de meeste landen. (db)

Lees ook

VOORDEELAANBOD - 15 i.p.v. 27 EURO - Het mondiale uitzendkantoor. Waardig werk in tijden van globalisering en crisis - boek+dvd

Fruitplukster, fabrieksarbeider, gezondheidswerker, websitebouwster of postbode, we moeten (bijna) allemaal werken om te leven. Niet evident met wereldwijde economische, ecologische en een sociale crisis. De globalisering van de economie heeft vele landen rijker gemaakt. Maar ook de inkomensongelijkheid groeide in de meeste landen. Bedrijven jagen voortdurend op de goedkoopste en minst beschermde arbeid. Mee door internet kunnen ze als nooit tevoren het werk uitbesteden in hun mondiale uitzendkantoor. Zo komt het dat bijna overal het aandeel van de lonen in de economie zakt. Kan het beter? Zeker. In sommige landen verbetert de positie van werknemers. En de aanpak van milieuproblemen is wereldwijd één grote schreeuw om werk. De crisis spoort aan om een economie te bouwen die én sociaal is én ecologisch én democratisch.