Accueil

Nederland in democratie-index 2018 op 11, België pas op 31

Geen enkele meetlat is perfect. Op basis van vele gegevens biedt de democratie-index van de Economist Group toch een heel interessant beeld van de democratie in meer dan 160 landen. België presteert echt niet goed, Nederland doet het veel beter, al is het niet top.

Lees ook de artikelreeks
11 politieke dwaasheden

60 indicatoren over verkiezingen en pluralisme, vrijheden, overheidswerking, politieke participatie en politieke cultuur vormen de basis om meer dan 160 landen cijfermatig te rangschikken. Ze belanden dan in één van de vier categorieën: volledige democratie, gebrekkige democratie, hybride of autoritair regime.

Volledige democratieën

Slechts 20 landen scoren hoog genoeg om als volledige democratie te worden beschouwd. De top vijf wordt ingenomen door Scandinavische landen en Nieuw-Zeeland. De andere vijftien zijn nog tien andere West-Europese landen– op 11 staat Nederland - aangevuld met Canada (6), Australië (9), Uruguay (15), Mauritius (17) en Costa Rica (20). België is hier niet te bespeuren.

Gebrekkige democratieën

Jawel, België staat bij de gebrekkige democratiën

Nog opvallende afwezigen onder de volledige democratieën zijn Japan (22), Verenigde Staten (25) en Frankrijk (29). Die bevinden zich alle in de categorie van gebrekkige democratieën. Nog verder in de rangschikking, en er dus nog erger aan toe, treffen we België pas op plaats 31, niet ver voor Italië op 33.

De meeste Oost-Europese landen duiken pas later op. Estland staat op 23 en Tsjechië op 34. Ook Slovenië, Litouwen en Letland halen de top 40, de rest zit veel verder. Daarmee doet die regio het gemiddeld slechter dan Latijns-Amerika - Cariben (de hoogste score is er voor Uruguay op 15) en Azië – Oceanië. Zuid-Korea (21) scoort hoogst in Azië, Nieuw-Zeeland (4) in Oceanië.

Hybride-autoritair

Goed om weten, vanaf Albanië op plaats 76 hebben we te maken met hybride regimes. Jordanië op plaats 115 bijt de spits af als autoritair regime.

De gemiddeld minst democratische regio’s zijn Afrika bezuiden de Sahara (met als uitblinkers Mauritius op 17 en Botswana op 28) en helemaal achteraan het Midden-Oosten – Noord-Afrika met als beste resultaten Israël op 30 en Tunesië op 63.

En welke landen sluiten de rij? Daar zitten geen grote verrassingen bij: Tsjaad, Centraal-Afrikaanse republiek, DR Congo, Syrië en Noord-Korea. (db)

Bronnen
Wikipedia – Democracy Index
Economist Group - Democracy Index
                                  Democracy Index 2018

Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 
Thema: 

Lees ook