Accueil

Rechten voor mensen, regels voor bedrijven

Vorige week berichtte Pala over hoe internationale handelsakkoorden de standaarden en regels voor voedsel, geneesmiddelen of technologische innovatie ondergraven.

Op dit ogenblik loopt ook een Europees initiatief onder de naam Rights for people, rules for corporations. Met deze petitie vragen al meer dan een half miljoen Europese burgers om de internationale handels- en investeringsverdragen grondig te herzien.

In het bijzonder worden de verregaande rechten van multinationals op de korrel genomen. Nu kunnen zij de Europese Unie of haar lidstaten vervolgen voor een beleid of wetgeving die hun winstgevendheid zou aantasten. Zo vervolgde Vattenfal bv. Duitsland voor de beleidswijziging inzake kernenergie na de Fukushima ramp.

Zelfs al winnen bedrijven niet altijd, even goed speelt het in hun voordeel als in een klimaat van klachten regeringen verlamd geraken om beleidskeuzes te maken die sociaal of ecologisch meer verantwoord zijn.

Maak dus komaf met dergelijke parallelle juridische mechanismen in handelsverdragen, zo vraagt de petitie. Stop deze privileges en voorzie er geen meer in nieuwe verdragen. (db)

Bronnen
The paralysing monsters hidden in our trade deals
Rights for People, Rules for Corporations. Stop ISDS


Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook