Accueil

Scherpstellen | geld beter in handen van miljardair dan van president

Ergste nachtmerrie van
tegenstanders neoliberalisme

Critici van het neoliberalisme zullen het hier heel moeilijk mee hebben. Als het om het publiek belang draait, is geld beter in handen van een miljardair als Bill Gates dan in de handen van een federale overheid beheerst - niet geleid - door president T.

Tegenstanders van het neoliberalisme wijzen er terecht op dat actieve, betrouwbare overheden nodig zijn voor alles waar de markt niet zo goed in is. Het garanderen van onder andere degelijke infrastructuur, onderwijs of gezondheidszorg hoort daar zeker bij. Goede overheden verschaffen hun burgers én economie de beste publieke diensten en zetten hun middelen daarvoor optimaal in.

Blamage

Maar vergelijk dan het handelen van T. ten aanzien van de corona gezondheidscrisis met die van multimiljardair Bill Gates. Die laatste wil tientallen miljarden dollar inzetten in de strijd tegen het coronavirus. Hij waarschuwt al jaren voor het risico van een pandemie en ziet het belang van internationale samenwerking. President T. daarentegen…

En zo maakt Gates, hoe groot ook de kritiek kan zijn op de totstandkoming van zijn fortuin, vandaag die ergste nachtmerrie waar voor tegenstanders van het neoliberalisme. Zeker in dit geval is het voor het algemeen belang beter dat de miljardair beslist over de aanwending van ‘zijn’ miljarden dan de president. Een meer blamerende vaststelling voor een politicus is moeilijk te vinden. (db)

Regio's: 

Lees ook