Accueil

Coronavirus in Thailand: een 'fait-divers'

Corona treft Thailand zwaar, maar vooral onrechtstreeks. Zestig mensen zijn overleden aan covid-19. Het sluiten van grenzen en quarantainemaatregelen om het virus te stoppen, deden het toerisme instorten. Miljoenen mensen verliezen hun inkomen, een sociale kaalslag is het gevolg.

Eén besmette persoon leidt tot dagenlange
sluiting shoppingcenter voor grondige ontsmetting

Thailand kreunt, net als vele andere landen, onder de Covid-19 epidemie. Van de ongeveer zeventig miljoen inwoners zijn er officieel 3966 met corona besmet geraakt. Zestig mensen zijn overleden. (1)

‘Gesloten’ voor toeristen, economische en sociale kaalslag

Tot kort geleden was het land volledig gesloten voor toeristen. Recentelijk zijn enkele kleine versoepelingen doorgevoerd. Aziatische toeristen worden toegelaten op voorwaarde dat ze uit niet-besmette regio’s komen én twee weken in quarantaine gaan. Daarmee mikt Thailand op gasten die kiezen voor een langverblijf zoals Chinezen, Koreanen en Japanners die graag komen golfen tijdens de wintermaanden.

Maar voor de grote toerismemassa blijft het land gesloten, en dat reeds sinds maart. Toerisme is nochtans een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor zijn bewoners. Geschat wordt dat de toerismesector goed is voor twintig procent van het bruto nationaal product.

De toeristische kaalslag heeft tal van ontslagen, grote werkloosheid, faillissementen en zelfs honger, geweld en zelfmoorden tot gevolg. En dat bovenop de reeds extreme sociale ongelijkheid en de aanhoudende protesten tegen de (militaire) regering en de monarchie. (2)

Succesvol coronabeleid

Toch is Thailand volgens de Wereldgezondheidsorganisatie een van de eerste landen die een grondige doorlichting van zijn gezondheidssysteem na covid-19 heeft laten uitvoeren.

Dit in juli uitgevoerd Joint Intra-Action Review concludeert dat het succes van de Thaise benadering te danken is aan “sterk leiderschap op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten; een sterk onderliggend volksgezondheidssysteem, de eerdere ervaringen van het land met andere belangrijke uitbraken en een sterke samenwerking met de  academische en private sector”. (3)

De in het rapport voorgestelde 25 aanbevelingen willen het volgende realiseren:

(a) de besluitvorming snel en efficiënter te maken. Een nieuw nationaal digitaal dataverwerkingssysteem zou gegevens integreren die gemakkelijk toegankelijk, geanalyseerd en gecommuniceerd kunnen worden;

(b) gezondheidswerkers beschermen en de kwaliteit van de zorg verder professionaliseren;

(c) het covid-19-bewakingssysteem verder uitbouwen om  individuele gevallen en kleine clusters snel te detecteren;

(d) het versterken van de human resources, zowel de professionele als de vrijwilligers, op basis van de behoeften per provincie; een nauwe samenwerking met academische instellingen zou het tekort aan personeel kunnen aanpakken en de piekcapaciteit kunnen versterken;

(e) het organiseren van een “quarantaine van wereldklasse”;

(f) een verbeterde coördinatie tussen de ministeries van Volksgezondheid, Binnenlandse Zaken en Defensie met een consistente uitvoering van het beleid.

Grensbewaking en quarantaine

Iedereen die via de lucht in Thailand toekomst, moet voor tenminste twee weken in quarantaine in een volledig afgesloten hotel. Deze gepubliceerde getuigenissen komen overeen met mijn eigen ervaringen:

I flew home to get a new visa – one person’s experience with the “new normal” in Thailand

Two weeks in a hotel room: Experiences from Thailand’s ASQ Quarantine

Maar niet alleen de luchthavens worden bewaakt, dat is het geval voor alle landsgrenzen.

Strikte opvolging besmettingshaarden

De opvolging van potentiele besmettingshaarden wordt strikt opgevolgd en via de sociale media druk becommentarieerd. Het verhaal van een uit het buitenland terugkerende besmette Thaise vrouw dat pas enkele dagen geleden opdook, spreekt voor zich.

Onmiddellijk werd via sociale media bijkomende informatie en advies verspreid. Men kreeg in een mum van tijd een chronologisch overzicht - tussen 23 en 27 november - en een statistische analyse van het potentieel aantal contacten - tracing & tracking - waarmee de betrokkene in aanraking zou kunnen geweest zijn. (4)

Het shoppingcenter Central Festival ChiangMai waar de betrokkene enkele uren vertoefde, werd enkele dagen volledig gesloten voor een grondige ontsmetting. De ruim honderd personen die een hoog risicocontact hadden met haar moeten 14 dagen in quarantaine. De lokale gezondheidsvrijwilligers zorgen er voor dat deze nauwgezet wordt opgevolgd. (5)

Jan Servaes
Voormalig UNESCO Chair University of Massachusetts at Amherst

Voetnoten - bronnen

(1) Voor gegevens over corona in Thailand en de gezondheidsmaatregelen klik hier

(2) Bekijk deze video over de gevolgen van corona voor Thailand  

(3) Meer informatie is te lezen op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie – klik hier 

(4) Vind meer informatie in deze artikels
Officials tracing 326 contacts of Chiang Mai patient
Thai woman tests positive for Covid in Chiang Mai, 72 people found to be in close contact

(5) Zie verder ook deze artikels
Chiang Mai panics after woman evades quarantine, spreads COVID-19 
Chiang Mai fears Covid superspreader


Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Landen: 

Lees ook

Coronapandemie in ASEAN en Zuidoost-Azië nog lang niet onder controle

Zuidoost-Azië ontsnapte relatief ongeschonden aan de eerste coronagolf. Recente uitbraken, bijeenkomsten in strijd met coronaregels en vaccintekorten nopen tot bezorgdheid. Al zijn er minder besmettingen en doden dan elders in de wereld, toch menen gezondheidsdeskundigen dat het ergste misschien nog komt en vaccins gelijkmatiger moeten worden verdeeld.