Accueil

Wie beheerst de nieuwste onderzeekabels?

Heel lang beheerste het Britse rijk de cruciale onderzeekabels. Vandaag hebben de datamultinationals Alphabet, Meta en Microsoft die ambitie. Waarom? Die communicatiekabels met namen als Marea en Dunant verzorgen vrijwel alle overzeese datatrafiek.

De noden van het Britse rijk

Vanaf 1850 nam het aantal onderzeese telegraafkabels snel toe - in Europa, over de Atlantische Oceaan en doorheen de hele wereld. Tot aan de Eerste Wereldoorlog, en zelfs nog erna, domineerden Britse bedrijven die belangrijke internationale, zelfs mondiale communicatienetwerken. Het uitgestrekte en heel verspreide Britse rijk had daar alle belang bij.

Klassieke telecombedrijven aan zet

Onderzeese telefoonkabels werden gelegd vanaf de tweede helft van de twintigste eeuw. Vanaf de late jaren tachtig verschijnen glasvezelkabels die veel meer data kunnen versturen. Al snel gaat het vooral om internetverkeer.

Samenwerking tussen de nationale telecombedrijven, waarbij heel wat overheidsbedrijven, vormt de drijvende kracht achter de aanleg van eerst telefoonkabels en later glasvezelkabels. Tot de millenniumwissel slaagt puur privéinitiatief er amper in om succesvol op te duiken in dit onderzeese kabellandschap.

Maar dat verandert diepgaand in de 21ste eeuw. Er is natuurlijk de oprukkende privatisering waarbij overheden hun publieke telecombedrijven geheel of gedeeltelijk verkopen. Zo rollen terugtredende overheden de loper uit voor privéconcerns.

Internetreuzen rollen de krachtigste kabels uit

Fundamenteler nog lijkt de opkomst van internetreuzen als Microsoft, Alphabet (Google), Meta (Facebook) en Amazon. Zij investeren de jongste jaren in onderzeese communicatiekabels met de veruit allergrootste capaciteit.

De Marea verbinding tussen de Verenigde Staten en Spanje, opgezet in 2016 door Microsoft, Facebook en Telefonica, is operationeel vanaf 2018.

Dat jaar kondigt Alphabet een verbinding aan tussen VS en Frankrijk. Die Dunant kabel is actief sinds 2020, en Alphabet laat weten dat een volgende kabel naar Spanje komt. Die moet dit jaar werkzaam worden.

Ook in 2022 willen Microsoft en Meta (Facebook) klaar zijn met hun Amitié kabel tussen de VS en zowel Frankrijk als het Verenigd Koninkrijk.

Digitale dominantie figuurlijk én letterlijk

Het uitrollen van deze meest krachtige dataverbindingen over de aardbol maakt dat deze supermultinationals niet alleen figuurlijk maar nu ook letterlijk het internetverkeer steeds meer domineren.

Terwijl de ongeziene machtsconcentratie van deze bedrijven steeds meer vragen en publieke discussie oproept, wordt die allerminst aan banden gelegd en al zeker niet teruggedrongen. De digitale reuzen zijn integendeel volop bezig hun machtsbasis nog te vergroten door ze te verankeren in de controle van het fysieke internet.

Dirk Barrez

Hoofdredacteur Pala.be en auteur van 11 politieke dwaasheden en TRANSITIE

Foto Oona Räisänen

Meer weten
Submarine communications cable - Wikipedia
Transatlantic communications cable - Wikipedia met ook de private cable routes van o.a. Microsoft, Meta en Alphabet


Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook