Home

Autobouwers onderaannemers Amazon, Alphabet en Microsoft?

Autobedrijven gaan mee in de evolutie om wagens evenzeer op een softwareplatform te bouwen. Op dat terrein spelen echter de Amerikaanse digitale giganten de hoofdrol. Zo schuift ook de macht in autoland in hun richting.

Het is een tijd geleden dat de grootste klassieke autoconcerns zoals General Motors en Ford tot de absolute economische zwaargewichten behoorden. Ze zijn deze eeuw voorbijgesneld door digitale platformbedrijven als Microsoft, Apple, Alphabet (Google) of Amazon.

Nu de digitalisering zich versneld doorzet in alle sectoren, ook in de mobiliteitssector, achten autobedrijven de software kant van hun activiteit steeds belangrijker. Dat is echter niet hun echte sterkte en dus gaan ze aankloppen en zogenaamde partnerschappen aan met de meesters van de digitale platformen.

Stellantis met Amazon, Ford en Renault
met Google, VW en GM met Microsoft

Stellantis bv. zal samenwerken met Amazon en Waymo (Google), Ford en Renault met Google, Volkswagen en General Motors met Microsoft.

Het resultaat is vooral dat de digitale giganten hun (data)imperia verder uitbreiden. Zij lijken erin te lukken om de klassieke autobouwers te integreren in hun platformen.

Dat wordt alleszins geen evenwichtige relatie tussen digitale en ‘oude’ technologie. Amazon, Alphabet en Microsoft zijn dit spel veel meer meester en dus zullen de autobouwers hard moeten oppassen om niet helemaal in de rol van feitelijke onderaannemers te belanden.

Dirk Barrez
Hoofdredacteur Pala.be en auteur

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook