Veel aandacht in de media de voorbije week voor wat zich in Londen en Straatsbrug afspeelde op en rond de G20 en de NAVO-bijeenkomsten... en zowat niets over de unieke bijeenkomst in het Europese parlement van 2000 politici, vakbondsvertegenwoordigers, ngo-mensen en activisten uit meer dan veertig landen, waaronder ook Brazilië, China en India.
Dat Global Progressive Forum is ontstaan op het eerste Wereld Sociaal Forum in Porto Alegre in 2001, en was nu aan zijn derde mondiale bijeenkomst toe, na eerdere samenkomsten in 2003 en 2005. Er werd vergaderd in zestien werkgroepen en plenaire sessies over de meest diverse thema's, allemaal om ter belangrijkst in de crisistijden die we beleven: duurzame ontwikkeling voor sociale rechtvaardigheid, nieuw mondiaal betuur, groene groei, waardig werk, een nieuwe richting voor het kapitalisme... En ze konden daarbij rekenen op mensen als Joseph Stiglitz, Vandana Shiva, Juan Somavia, Martin Khor, Aminata Traoré, Guy Ryder,...
Deze bijeenkomst lanceerde een oproep voor een Global New Deal. De deelnemers verklaren daarin onder andere dat het mogelijk is om samen het gezicht van de globalisering te veranderen. Zij wijzen erop dat ons economisch systeem faalt en dat het tijd is voor onze waarden, visie en voorstellen die de samenlevingen transformeren om opdat zowel onze als toekomstige generaties beter kunnen leven.
Vakbondstop in Londen
Voor de vakbondsleiders waren het heel drukke dagen. Zij kwamen net terug van hun tweedaagse vakbondstop in Londen. Daar hebben ze stevig werk gemaakt van contacten met politieke leiders uit Brazilië, Groot-Brittannië, Australië en Zuid-Afrika, en met de verantwoordelijken van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldhandelsorganisatie. Zij zien bereidheid om ook werkgelegenheid voldoende aandacht te geven. Om te vermijden dat de politiek opnieuw afglijdt naar business as usual, zullen zij opnieuw present zijn op de volgende G20-top.
In België hebben afgevaardigden van alle vakbonden uit de financiële sector, samen met hun internationale vakbond UNI, een charter voor de toekomst van hun sector ondertekend. (DB)
Klik voor artikel Internationaal Vakverbond
Klik voor Global Progressive Forum
Klik voor artikel Charter voor een nieuwe financiële toekomst
Klik voor artikel 2 Charter voor een nieuwe financiële toekomst