Home

Afrika Filmfestival publiceert boek over audiovisuele geschiedenis van Rwanda en Burundi

Nog tot 26 april loopt de 13de editie van het Afrika Filmfestival in Leuven en andere gemeenten van Vlaams-Brabant. Naast het grote aanbod aan speelfilms gemaakt door Afrikaanse regisseurs en documentaires over Afrika en de Afrikaanse diaspora, biedt het festival zijn expertise ook aan in de vorm van wetenschappelijke publicaties.

Vorig jaar verscheen i.s.m. Africalia het boek ‘Images & Démocratie' over de film en audiovisuele sector in Congo. Dit jaar wordt het filmverleden en heden van Rwanda en Burundi belicht onder de titel ‘Images & Paix'.

Rwandezen en Burundezen hebben een fascinerende filmgeschiedenis, die echter grotendeels onbekend terrein is gebleven. In de koloniale tijd was film vooral een propagandamiddel en na de onafhankelijkheid in 1962 gebruikten de diverse regimes het audiovisuele medium om hun visies onder de bevolking te verspreiden.

Pas in 1992 werd de eerste Burundese langspeelfilm gerealiseerd en vijf jaar na de genocide van 1994 volgde de eerste Rwandese productie (Hundred Days). De laatste jaren blijkt er in beide landen plaats te zijn voor allerlei nieuwe initiatieven op het vlak van audiovisuele media, o.a. dankzij een voorzichtige politieke en culturele openheid en de digitale revolutie die het realiseren van films goedkoper maakt.

Het boek van de hand van festivalvoorzitter Guido Convents, historicus en antropoloog, werpt een nieuw licht op de rol van de audiovisuele sector in de Rwandese en Burundese cultuur. In maart 2008 werd het boek gelanceerd in Kigali in aanwezigheid van minister van Cultuur Joseph Habineza. Zowel in Rwanda als in Burundi kan de audiovisuele productie een essentiële rol spelen in het moeizame vredesproces.

Images & Paix telt 608 pagina's, 185 foto's, 30 blz bibliografie, filmografie, index en notenapparaat. Het kan worden besteld tegen 40 euro bij het Afrika Filmfestival (vzw Film en Cultuurpromotie)

Voor meer info klik hier

klik hier voor volledig programma van het Afrika Filmfestival 2008

Regio's: 
Landen: 
Thema: 

Lees ook

Yambi geeft actuele Congolese cultuur een podium

Congo is het voorbije decennium veel in het nieuws geweest, maar uiterst zelden in positieve zin. Ondanks de verwoestende oorlog heeft het Centraal-Afrikaanse land een enorm rijke cultuur die grotendeels - op de populaire muziek na - onbekend is gebleven in Europa. De Franstalige Gemeenschap van België heeft kosten noch moeite gespaard om die hedendaagse Congolese cultuur in al zijn verscheidenheid aan het Belgische publiek voor te stellen. Het grootste Congolese cultuurfestival ooit in België vertoond, loopt nog tot eind oktober op meer dan honderd plaatsen in (vooral) Brussel en Wallonië, maar ook in het Antwerpse Zuiderpershuis onder de titel ‘Yambi'. Dat betekent zoveel als ‘welkom' in zowel het Lingala als in de Congolese variant van het Swahili.