Home

Yambi geeft actuele Congolese cultuur een podium

Congo is het voorbije decennium veel in het nieuws geweest, maar uiterst zelden in positieve zin. Ondanks de verwoestende oorlog heeft het Centraal-Afrikaanse land een enorm rijke cultuur die grotendeels - op de populaire muziek na - onbekend is gebleven in Europa. De Franstalige Gemeenschap van België heeft kosten noch moeite gespaard om die hedendaagse Congolese cultuur in al zijn verscheidenheid aan het Belgische publiek voor te stellen. Het grootste Congolese cultuurfestival ooit in België vertoond, loopt nog tot eind oktober op meer dan honderd plaatsen in (vooral) Brussel en Wallonië, maar ook in het Antwerpse Zuiderpershuis onder de titel ‘Yambi'. Dat betekent zoveel als ‘welkom' in zowel het Lingala als in de Congolese variant van het Swahili. Meer dan 150 artiesten nemen eraan deel. Het project is echter veel meer dan een eenmalige gebeurtenis. Reeds twintig jaar heeft de Franstalige gemeenschap een cultureel samenwerkingsakkoord met Congo en nu het land eindelijk weer een democratisch verkozen regering heeft, wil men ook de kunstenaars de kans geven om volop bij te dragen tot de zo noodzakelijke stabilisering en verzoening van het land. Artistiek commissaris van Yambi is de Congolese hoogleraar en literaire duizendpoot Yoka Lye Mudaba. Hij en zijn ploeg selecteerden de boeiendste uitingen van de Congolese cultuur, gaande van muziek, theater, hedendaagse dans, literatuur, film, beeldhouw- en schilderkunst, fotografie, videoprojecten tot de populaire en maatschappijkritische strips. Congolese kunstenaars hebben vooral nood aan een professionele ondersteuning van hun beroep. De bestaande structuren zijn tijdens de oorlogsjaren grotendeels verdwenen en het geld ontbreekt om er nieuwe op te zetten. Een boeiend project is de DVD ‘L'image du Congo véhiculée par les ONG belges', gerealiseerd door vier studenten van een Brusselse kunstacademie in samenwerking met Iteco, CNCD - 11.11.11 en Oasis N'djili. De DVD geeft een kritische kijk op de beeldvorming over Congo in het milieu van ontwikkelingsorganisaties.

Algemene info en volledig programma Yambi

Fototentoonstelling in Zuiderpershuis

DVD-project http://www.imageducongo.be/ of http://www.cncd.be/ of http://www.oasisndjili.be/

Regio's: 
Thema: 

Lees ook

Hoe omgaan met ons koloniaal verleden?

Precies honderd jaar geleden werd de Belgische staat - een beetje tegen wil en dank - een koloniale mogendheid. Koning Leopold II zag zich door schandalen gedwongen zijn reusachtige privékolonie Congo over te dragen. Toch blijft dat Belgische koloniaal verleden nog zeer omstreden en grotendeels onbekend terrein voor de huidige generaties. In tegenstelling tot andere Europese koloniale mogendheden is het koloniaal verleden zo goed als een blinde vlek gebleven in het Belgische onderwijscurriculum. In Congo is de toestand op dat vlak nog erger.

Afrika Filmfestival publiceert boek over audiovisuele geschiedenis van Rwanda en Burundi

Nog tot 26 april loopt de 13de editie van het Afrika Filmfestival in Leuven en andere gemeenten van Vlaams-Brabant. Naast het grote aanbod aan speelfilms gemaakt door Afrikaanse regisseurs en documentaires over Afrika en de Afrikaanse diaspora, biedt het festival zijn expertise ook aan in de vorm van wetenschappelijke publicaties.

Vorig jaar verscheen i.s.m. Africalia het boek ‘Images & Démocratie' over de film en audiovisuele sector in Congo. Dit jaar wordt het filmverleden en heden van Rwanda en Burundi belicht onder de titel ‘Images & Paix'.