Peter Tom Jones en Roger Jacobs maken in hun nieuwe boek Terra Incognita overduidelijk hoe de mensheid de ecologische fundamenten van de aarde om zeep helpt. We begeven ons voortaan op onbekend en onvoorspelbaar terrein waarbij de meest realistische inschatting is dat we zware ecologische rampen riskeren.
Met de gezondheid van de planeet die voortdurend achteruit boert, gooien we ook de sociale rechtvaardigheid aan diggelen. De ecologische crisis is een sociale crisis omdat we de rechten van de meeste mensen en van alle toekomstige wereldburgers miskennen.
De auteurs zijn geen doemdenkers of milieupessimisten. Sinds enkele jaren leert de wetenschap - en weten we dus - dat we in de richting van een ijsberg varen. Blijven we domweg diezelfde rampkoers aanhouden of zullen we zo verstandig zijn om van koers te veranderen, dat is de vraag?
Zij noemen zich voorzichtig hoopvol omdat de mensen vrij kunnen kiezen voor een echt duurzame economie. Het is niet te laat om te handelen, maar diep ingrijpende actie dringt zich op, liefst nog vandaag i.p.v. morgen. Een extra grote verdienste van dit boek is dat het ook de uitwegen zoekt uit de dreigende sociaal-ecologische impasse.
Dit is een verhaal van zo cruciaal belang voor onze levens en onze nakomelingen dat we het allemaal moeten kennen, dat niemand straks kan uitroepen: maar dat heb ik niet geweten.
Peter Tom Jones & Roger Jacobs, Terra Incognita. Globalisering, ecologie en rechtvaardige duurzaamheid, 2006, 646 p., 28 euro. Bestellen