Home

Tentoonstelling All We Need stelt vooral vragen over de leefbaarheid van onze wereld. Culturele hoofdstad Luxemburg2007

Dit jaar voert Luxemburg de titel ‘culturele hoofdstad van Europa'. Het grootschalige project blijft echter niet beperkt tot één stad of land, maar een hele grensoverschrijdende regio deelt in de feestvreugde. Naast de stad en het land Luxemburg werden ook de Duitse deelstaten Rheinland-Pfalz en Saarland, de Franse regio Lorraine en Wallonië in de organisatie betrokken. Een meer Europese aanpak is nauwelijks denkbaar en dat weerspiegelt zich ook in de keuze van kunstenaars en thema's: globalisering en duurzame ontwikkeling staan vaak centraal.
Nog tot 28 oktober 2007 loopt de multimediale tentoonstelling All We Need in de reusachtige hal van Les Soufflantes d'Esch/Belval, het oude hoogovencomplex in Esch-sur-Alzette, op de grens met Frankrijk. Een indrukwekkende getuige van het industriële erfgoed van Luxemburg. De hal is qua afmetingen groter dan de Tate Modern in Londen en wordt momenteel grondig gerenoveerd met het oog op een nieuwe bestemming als archief en museumdepot. Het basisconcept van All We Need zijn de menselijke noden en behoeften zoals die werden geformuleerd door de Chileense econoom Manfred Max-Neef, winnaar van de Right Livelihood Award, de alternatieve Nobelprijs. De basisbehoeften zijn overal dezelfde, maar de manier waarop ze worden ingevuld, verschilt enorm naar gelang de rijkdom van een regio. Kan onze op consumptie gebaseerde globale markteconomie blijven voldoen aan die al dan niet kunstmatig gecreëerde dromen van een ‘gelukkig' leven voor iedereen op deze planeet? Is duurzame ontwikkeling wel mogelijk met onze levenstijl? Biedt eerlijke handel dan een alternatief? Hoe zit het met de mensenrechten? De tentoonstelling confronteert de bezoeker constant met vragen zonder pasklare antwoorden voor te schotelen of schools en belerend over te komen. Internationaal gerenommeerde kunstenaars staan hiervoor garant, maar ook leerlingen van Luxemburgse scholen werkten eraan mee. In de vroegere douchezaal van het hoogovencomplex staan honderden verschillende flesjes shampoo, één van elk merk en soort dat momenteel in Luxemburg te koop is. Daartegenover staan foto's van mensen die het moeten stellen zonder zuiver water of sanitaire voorzieningen. Eenvoudig, maar zo confronterend. Het idee van de tentoonstelling werd uitgewerkt door Jean-Marie Krier, een Luxemburger die al 25 jaar de leiding heeft van de grootste Oostenrijkse fairtrade-organisatie, samen met Mike Mathias van de Cercle de Coopération, de NGO-koepel, en intendant Robert Garcia van Luxembourg2007. Een absolute aanrader.

Programma Luxembourg2007

Geïntegreerde website ‘Mobiliteit.lu' met o.m. alle dienstregelingen van het openbaar vervoer in het Groot-Hertogdom Luxemburg

Tentoonstelling All We Need in Les Soufflantes d'Esch/Belval

Uitgebreide voorstelling van het All We Need-project in het Engels

Regio's: 
Landen: 
Thema: 

Lees ook