Home

Klacht van energiecoöperaties tegen langer openhouden kerncentrales

Energiecoöperaties die zich toeleggen op hernieuwbare energie dienen klacht in bij de Europese commissie over de verlenging van de levensduur van Belgische kerncentrales.

Een staaltje van absurde Belgische ‘humor’

Wie zich nog iets herinnert van de klimaattop in Parijs eind vorig jaar, zal wel weten hoe dringend de wereld moet omschakelen naar hernieuwbare energie. Dat is niet makkelijk in de meeste landen, en nog moeilijker waar overheden feitelijk een beleid voeren tegen duurzame energie, zoals in België.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat energiecoöperaties in België, Nederland en Luxemburg die zich toeleggen op hernieuwbare energie niet te spreken zijn over het langer openhouden van oude kerncentrales in Doel en Tihange. Zij beschouwen deze verlenging als onrechtmatige steun die de eigenaars ervan ontvangen van de Belgische staat, een praktijk die nieuwkomers zoals de coöperaties benadeelt.

De coöperaties hebben hun klachten begin 2016 formeel ingediend bij de Europese Commissie. De beslissing van Europa is van heel groot belang voor de sector van hernieuwbare energie. Zeker voor wie ten volle de impact beseft van de regeringsbeslissing om deze kerncentrales langer open te houden: net op dagen dat windmolens het meest energie voortbrengen, zullen zij verplicht moeten worden stilgelegd. Dit is in complete tegenspraak met de noodzakelijke prioriteit voor hernieuwbare energie, en het ondergraaft de rendabiliteit ervan. (db)

Hier leest u de volledige klacht van Ecopower bij de Europese commissie, één van de coöperaties die klacht indiende.

Lees meer over de hernieuwbare energiebeweging in De energietransitie naar energiedemocratie. ‘Power to the people'. Schenk uzelf die verrassend goedkope boekje van Dirk Vansintjan, 80 p., met kleurenfoto’s, slechts 4 euro + 2 euro verzending. klik hier om te bestellen

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk uzelf, vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis Pala abonnement, dan hoeft u nooit iets te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Meer verwante artikels lezen?

Regio's: 

Lees ook

Waar blijft de echte burgerparticipatie? Waar blijft de politieke moed?

De bevraging over het energiepact is schijnparticipatie: wel onze mening , geen echte stem. Net zo het zoeken van burgerkapitaal voor hernieuwbare energie: wel onze centen, geen echte participatie. Nochtans kan echte burgerparticipatie de kloof burger-politiek dichten én burgers mee aan het stuur van de transitie naar duurzaamheid zetten.

Gidsland voor publiek-civiele samenwerking? Beheren overheden én burgers hun energienetwerken?

Onze energietoekomst ligt bij een samenleving die goed samenwerkt met haar overheden. Maar echte burgerparticipatie is meer dan spaargeld van burgers zoeken voor energieprojecten. Overheden en burgers die samen de energienetwerken gaan besturen, dat is dé kans om onze democratie diepgaand te vernieuwen.