Home

Tweede Wereldtop van de Coöperaties in Québec

 
Van 6 tot 9 oktober 2014 is er opnieuw een wereldtreffen van coöperaties in het Canadese Québec.

De eerste internationale top van coöperaties vond twee jaar geleden plaats, ook al in Québec. Dat is niet toevallig omdat het de thuisbasis is van de sterkste coöperatie onder de initiatiefnemers, de Desjardins groep met haar 400 lokale kredietcoöperaties.


Het is de bedoeling om er een tweejaarlijks evenement van te maken, de eerste maal was in 2012, tevens het internationale jaar van de coöperaties. Verantwoordelijken van coöperatieve en mutualistische bedrijven kunnen er praten over de huidige en toekomstige uitdagingen die ze delen, en over hoe ze best aan te pakken.

De werkzaamheden concentreren zich rond vijf thema's. Bijna vanzelfsprekend is er de ontwikkeling van deze bedrijfsvorm. Vervolgens de economische kant met o.a. de vraag naar financiering en kapitaal. Ten derde staat werkgelegenheid op de agenda. Ook voedselzekerheid is een thema, evenals gezondheids- en sociale diensten.

De organisatoren maken zich sterk dat ze zullen uitpakken met sterke studies die nieuw licht werpen op de innovatiekracht van coöperaties. Dit aanbod wordt aangevuld met stevige sprekers en vertegenwoordigers van internationale organisaties, en met een internationale tentoonstelling van coöperaties. (DB)

Voor meer informatie klik hier
Landen: 
Thema: 

Lees ook

Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?

cover Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?

AANBOD VOOR PALA LEZERS | Slechts 10 euro i.p.v. 14,95 | Gratis verzending

Niet Aldi of Lidl maar Coop en Migros zijn veruit de sterkste supermarkten in Zwitserland. Deze coöperatieve bedrijven maken het land verbazend anders. Hier scoren bio, streekproducten, fair trade en ecolabels het hoogst.De 400 lokale kredietcoöperaties van Desjardins verzamelen 5,6 miljoen leden. Hun bank is veilig, rendabel, zet het spaargeld in voor de echte economie en maakt dat coöperaties zich thuis voelen in Québec en Canada.Mondragon, waar werknemers de baas zijn. In moeilijke omstandigheden scheppen ze met hun ruim 120 coöperaties 80 000 jobs.Publiekscoöperaties, de betere oplossing voor Belfius, Belgacom of Telenet.

Coöperatieve bedrijven leven opvallend langer dan klassieke bedrijven, zorgen voor zekerder werk, verdelen beter de welvaart en stimuleren meer de lokale economie. Nu al tellen coöperaties 1 miljard leden en bouwen ze aan een democratische en sociaalecologische economie. Een samenleving die zich coöperaties ontzegt, lijkt wel goed gek. De gelukkigste conclusie? Ze kunnen ons zelfs voorbij het desastreuze financieel kapitalisme voeren.

10,00 €
To prevent automated spam submissions leave this field empty.