Home

Zweeds energiebedrijf Vattenfall wint Climate Greenwash Award 2009

Als we de klimaatverandering efficiënt willen bestrijden, zullen ook ondernemingen uit hun pijp moeten komen. Sommigen doen dat ook ... of ze beweren dat toch. Want het is belangrijk na te gaan of ze echt overgaan naar een ecologisch verantwoorde bedrijfsvoering, dan wel of het maar schone schijn is en ze de kluit belazeren.

Tot die laatste categorie behoort volgens de deelnemers aan de Climate Greenwash Award 2009 zeker het Zweedse energiebedrijf Vattenfall. Dit overheidsbedrijf, de vierde Europese elektriciteitsproducent, kreeg 39 procent van de stemmen. De reden is dat het met zogenaamde oplossingen komt die eigenlijk helemaal niet zo klimaatvriendelijk zijn. De voorgestelde opslag van CO2 bv. blijkt een vrijgeleide om door te gaan met enorm vervuilende steenkoolcentrales ... terwijl een werkbare opslagtechnologie nog zeker een decennium op zich laat wachten: te laat om een gevaarlijke klimaatverandering te vermijden. Als Vattenfall ook met biomassa op de proppen komt, is dat in combinatie met steenkool waarmee zowel het steenkolenverbruik de hoogte in gaat als de druk op bossen verhoogt. Verder is Vattenfall stevig gewonnen voor kernenergie, blijvend risicovol en allerminst klimaatneutraal. En het pleit voor de verhandeling van CO2 uitstootrechten. Waarbij de tegenstanders erop wijzen dat die emissiemarkten niet werken.

World Business Summit over klimaatverandering

Vorige week verzamelden heel wat grote bedrijven in Kopenhagen op uitnodiging van de Deense regering om zich te buigen over het klimaatvraagstuk. Critici verwijten Denemarken - dat eind dit jaar gastheer is van de cruciale VN-klimaattop die een opvolger van het Kyoto Protocol zoekt - een te nauwe relatie met het bedrijfsleven. In een nieuwe rapport analyseert Corporate Europe Observatory hoe de Deense aanpak de oren laat hangen naar de bedrijfslobbyisten. Zo riskeren we een veel te weinig ambitieus klimaatakkoord dat niet zozeer de klimaatcrisis aanpakt maar vooral op maat is gesneden van de winsthonger van grote bedrijven. (DB)

Klik voor het rapport van Vattenfall volgens Climate Greenwash

Klik voor artikel van Corporate Europe Observatory Exposing the power of corporate lobbying in the EU

Klik voor het volledige rapport

Regio's: 
Landen: 

Lees ook

Europees Parlement verhoogt druk om de energie-omslag te realiseren

Adriatische Zee - Gabicce Mare

Een oliebedrijf wil honderden miljoenen schadevergoeding van Italië omdat het niet langer mag boren aan de Adriatische kust. Het Verdrag over het Energiehandvest maakt dit mogelijk. Het Europees Parlement eist een volledige terugtrekking uit dat verdrag als de Commissie niet over de brug komt met een aanvaardbare aanpassing.