Hoewel het belangrijkste industrieland - de VS - het Kyoto-protocol over de reductie van de uitstoot van broeikasgassen nog altijd niet heeft ondertekend, is in Londen eind februari het startschot gegeven voor een dialoog die moet leiden tot maatregelen om de klimaatverandering ook ná 2012 te beperken. In dat jaar loopt het huidige Kyoto-protocol af.
In december 1997 werd in de Japanse stad Kyoto een overeenkomst gesloten tussen industrielanden om de uitstoot van broeikasgassen met ten minste 5,2 procent te verminderen ten opzichte van het vervuilingsniveau van 1990. Een teveel aan broeikasgassen draagt bij tot de opwarming van de aarde en tot onvoorspelbare en risicovolle klimaatverandering. De nieuwe driejarige dialoog is gelanceerd door COM+, een alliantie van internationale NGO’s voor duurzame ontwikkeling en GLOBE, een internationale organisatie van parlementsleden uit de betrokken landen: de grote rijke industrielanden en Rusland verzameld in de G8 en India, China, Brazilië, Mexico, Zuid-Afrika, Spanje en Australië. Over twintig tot dertig jaar zal de uitstoot van broeikasgassen door de ontwikkelingslanden die van de oude geïndustrialiseerde wereld overstijgen. Een nieuw protocol dringt zich dus op.
IPS
Wat na Kyoto?
Lees ook
Een duurzame stad bouwt en verbouwt vanop het water
‘Eeuwig’ worden ze verbouwd.
Maar welke stad aan rivier of kanaal kan zich duurzaam noemen als de meeste bouwactiviteit niet via het water verloopt?
Hoe slim is het om van zowat elk dok een jachthaven te maken?
Wereldeconomie wacht zwaar verlies
HOEVEEL MEER WAARSCHUWINGEN NOG? In 2050 verliest de wereld al zeker 19 procent inkomen door klimaatverandering. Nietsdoen maakt dat alleen maar erger.
Human Development Report over gevaarlijke impasse
Het loopt al vijf jaar niet lekker met de menselijke ontwikkeling. En de internationale samenwerking vlot allerminst. Die feiten brengen emotierijke vragen in het Human Development Report. Waarom zitten we zo vast? Hoe de impasse doorbreken?
Onvruchtbaar klimaatdebat
Kunnen we de gelijkhebberige discussies over drastische vermindering van broeikasgassen versus aanpassing vermijden? Stom genoeg zijn ze al vele jaren allebei nodig.
De Golfstroom verzwakt en riskeert abrupt te stoppen
Al lang is bekend dat klimaatverandering de Golfstroom, die warm water naar Europa voert, kan stoppen. Het kantelpunt voor die abrupte verandering, blijkt snel te naderen.
- 1 of 183
- volgende ›