Hoe verzekeren we best veiligheid, vrede, gerechtigheid en democratie? Dat is waarvoor in 1949 de NAVO is opgericht volgens haar beginselen. Maar de organisatie is al die tijd ook mikpunt geweest van – soms felle – kritiek.
Die opdracht is in geen geval makkelijk in een wereld die onderhevig is aan zware uitdagingen als klimaatverandering en andere milieucrises, conflicten en zware burgeroorlogen, mensenrechtenschendingen en dictaturen. Zelfs in een aantal lidstaten verkeert de democratie in felle ademnood.
Het wordt er niet makkelijker op met Donald Trump als president van de VS die van internationaal overleg en samenwerking niet meteen zijn sterkte maakt; en die straks misschien nog meer gezelschap krijgt van gelijkgestemde politici.
De NAVO-top van staats- en regeringsleiders op 24 en 25 mei 2017 in Brussel is meteen ook het eerste bezoek van de Amerikaanse president aan Europa. Nogal wat organisaties plannen een betoging om hun onvrede te uiten over leiders die fundamentele mensenrechten en het immense belang van ons leefmilieu miskennen. En ze willen laten horen dat middelen prioritair moeten gaan naar sociale en milieu-investeringen om veiligheid, vrede en gerechtigheid na te streven. (db)
Links
What is NATO? – website van de NAVO
NAVO-verdrag – Nederlands
Vredesactie over NAVO
Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulier – klik hier