Home

Taiwan verkent directe democratie

In Taiwan is het sinds begin dit jaar veel makkelijker om referendumvragen voor te leggen aan de bevolking. Al 21 vragen zijn goedgekeurd.

Van Taiwan horen en zien we niet zoveel. De gespannen relatie met China haalt wel eens de aandacht, soms ook de opmerkelijke economische en technologische prestaties. Het land wist zich heel succesvol te industrialiseren vanaf de jaren zestig in vorige eeuw. Vijfentwintig jaar later werd de transformatie ingezet weg van de repressieve éénpartijstaat. Er kwam steeds meer democratisering.

De Neue Zürcher Zeitung signaleert een opmerkelijke recente evolutie in die democratisering: de introductie van de nieuwe referendumwet begin dit jaar. Die maakt het veel makkelijker om een referendum voor te stellen. Tot nu zijn er al 37 aanvragen binnengelopen bij de centrale kiescommissie.

Heel uiteenlopende referendumvragen

Intussen zijn er al 21 aanvragen goedgekeurd, soms wel na aanpassing van de referendumvraag om aan de wettelijke vereisten te voldoen. Ze betreffen heel uiteenlopende kwesties, van energiebeleid en werknemersrechten tot het homohuwelijk en de naam van het land.

De indieners moeten vervolgens zien aan de nodige handtekeningen te komen. Als ze daarin slagen, moet hun vraag binnen de zes maanden aan de bevolking worden voorgelegd.

Het nieuwe instrument leidt alvast tot verhoogde politieke activiteit in de Taiwanese samenleving en zelfs bij partijen. Al blijft het afwachten welke plaats deze vorm van directe democratie op termijn zal innemen in het politieke leven.

Nu al staat vast dat die verhoogde democratie niet noodzakelijk de relaties met China bevordert. Dat grote buurland heeft al negatief gereageerd op het referenduminitiatief over de naam van het land.

Bron
Artikel in Neue Zürcher Zeitung - Peking sieht sich durch Taiwans direkte Demokratie provoziert


Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Landen: 

Lees ook