Home

‘Naïef’ pleidooi voor veiliger wereld

De aanslepende oorlog in Syrië die burgers op geen enkele wijze ontziet, confronteert de wereld nog maar eens met die grote uitdaging: hoe oorlogsgeweld keren? Hoe de hete oorlog kwijtraken?

Gelooft iemand echt dat, nadat onder andere Iran, Rusland, Turkije zich actief militair moeien, een valabele oplossing dichterbij komt als ook de VS en Europese landen onder hun nationale vlag dit oorlogstoneel betreden?

In Pala pleiten we al langer voor regionale veiligheids-organisaties en een Verenigde Naties met permanente politiemachten. Die kunnen worden ingezet om veiligheid, recht en orde te laten heersen door een geweld-monopolie af te dwingen. Want, hoe moeilijk toepasbaar soms, als we in onze samenlevingen gewapende bandieten niet los laten lopen, dan kan dit principe best ook zo snel mogelijk internationaal ingeburgerd geraken.

Naïef? Pardon,
net 'realisten' falen al decennia

Zogenaamde realisten zullen hun bulderlach niet kunnen intomen bij zoveel vermeende naïviteit, van nog maar te durven denken dat zoiets mogelijk zou zijn. Maar, pardon, hun ‘realistisch’ alternatief is al decennia aan het mislukken. De oorlogen, conflicten en belangenspelletjes zijn zelfs veel vuiler dan ze van de krantenpagina’s en tv-verslagen spatten.

Hoe anders zou het kunnen zijn met de inzet van regionale politiemachten? Nog altijd aartsmoeilijk – we zijn niet naïef bij Pala - maar in geen geval moeilijker dan de doodlopende weg die landen nu inslaan; daarenboven met veel minder risico’s; en vooral, met kans op positieve resultaten. (db)

Meer lezen? U vindt dit voorstel in de Pala analyse Nog veiliger wereld gezocht. Een pleidooi om oorlog te voorkomen, en voor internationale politiemachten tegen oorlogsgeweld vanaf de tussentitel ‘Maar hoe de hete oorlog kwijtraken?’
 

Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 
Landen: 

Lees ook