Home

Nieuw-Zeeland in het nieuws? Coronavrij? Nieuwe uitbraak?

Een interessante mediavraag is het. Hoe haalt Nieuw-Zeeland het nieuws? Met de prestatie van 100 dagen coronavrij of het opduiken twee dagen later van nieuwe binnenlandse besmettingen?

Nieuw-Zeeland al ruim 100 dagen intern coronavrij

Op 9 augustus is het 100 dagen geleden dat Nieuw-Zeeland nog een binnenlandse coronabesmetting heeft vastgesteld. Dat leidt tot enige – terechte - vreugde maar ook tot de waarschuwing om niet zelfgenoegzaam te worden. Want een nieuwe uitbraak blijft altijd mogelijk.

Dit belangrijke nieuwsfeit heeft enkele media gehaald waaronder, bijna vanzelfsprekend intussen, Wikipedia.

Nieuwe binnenlandse besmettingen in Nieuw-Zeeland

Twee dagen later verandert de situatie drastisch. Vier familieleden blijken besmet en er is geen enkel verband met buitenlandse reizen of quarantaines.

Opnieuw is dit belangrijk nieuws - ditmaal slecht nieuws - dat opduikt in diverse media waaronder Wikipedia.

Kan dat? Nieuwe besmettingen wel nieuws en 100 dagen coronavrij niet?

Er is ook een belangrijke journalistieke vraag te stellen. Is het denkbaar dat een medium wel het ene nieuwsfeit over Nieuw-Zeeland brengt en niet het andere? Bv. wel het slechte nieuws van de nieuwe besmettingen maar niet de mondiaal uitzonderlijke prestatie van 100 dagen zonder binnenlandse besmetting?

Altijd is het leerrijk om de media
te evalueren waarop u vertrouwt

Ja dus, dergelijke nieuwskeuze is wel degelijk gebeurd door diverse media. Dat is minstens een heel merkwaardig selectieve en zelfs tendentieuze werkwijze. Want ze roept meteen de volgende deontologische vragen op? Is dergelijke journalistieke keuze verdedigbaar? Is die aanpak aanvaardbaar? Zowel individuele journalisten als media doen er goed aan om antwoord te verschaffen.

Altijd is het leerrijk om ook als mediagebruiker die oefening te doen voor de media waarop u vertrouwt. Want mediagebruikers kunnen maar best zelf een oordeel vellen over hun media.

Dirk Barrez
Hoofdredacteur Pala.be en auteur

Bronnen
Coronavirus: New Zealand marks 100 days without community spread - BBC artikel
COVID-19 pandemic in New Zealand - Wikipedia artikel
 

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Landen: 

Lees ook

Coronapandemie in ASEAN en Zuidoost-Azië nog lang niet onder controle

Zuidoost-Azië ontsnapte relatief ongeschonden aan de eerste coronagolf. Recente uitbraken, bijeenkomsten in strijd met coronaregels en vaccintekorten nopen tot bezorgdheid. Al zijn er minder besmettingen en doden dan elders in de wereld, toch menen gezondheidsdeskundigen dat het ergste misschien nog komt en vaccins gelijkmatiger moeten worden verdeeld.