Home

Reisbubbel Oceanië: het rijk der vrijheid?

Misschien het dichtst bij het rijk der vrijheid vertoeven Australië en Nieuw-Zeeland. Zij trachten virusvrij te blijven, een moeizaam bevochten voorrecht, en vormen sinds midden april een reisbubbel zonder quarantaine verplichting. Maar ook zij kampen met problemen.

Goed nieuws is welkom, zeker over corona

Goed nieuws is welkom, zeker als het over corona gaat en o.a. India, Brazilië en Frankrijk zwaar lijden onder de pandemie. Sinds 19 april 2021 kunnen de inwoners van Australië en Nieuw-Zeeland opnieuw vrij reizen tussen beide landen zoals dat was voor corona. Er is voor hen geen quarantaineplicht of andere noemenswaardige reisbeperking in deze eerste internationale coronavrije reisbubbel. Hoe slaagden zij hierin?

Zoals Pala in maart 2020 vaststelde, reageren o.a. Taiwan en Singapore meteen heel anders op het coronagevaar dan de meeste landen. Zij willen het virus buitenhouden en hun samenlevingen maximaal coronavrij houden. Wanneer Nieuw-Zeeland en Australië stijgende besmettingscijfers noteren, kijken ze gelukkig niet enkel richting Verenigde Staten of Groot-Brittannië, zeker in de Angelsaksische wereld de toonaangevende landen voor gezondheidsbeleid.

Zo merken ze dat een aantal Oost-Aziatische landen heel anders tewerk gaan dan de door corona overspoelde landen in Europa en de Amerika’s. Met hun aanpak slagen ze erin het virus in te dammen of zelfs vrijwel buiten te houden.

Snelle leerlingen worden de beste
van de mondiale coronaklas

Beide landen in Oceanië leren snel. Ze besluiten om de strijd aan te gaan tot ze het virus weg krijgen, o.a. met doorgedreven lockdowns. Vooral Australië slaagt er maar met uiterste moeite in om de nagestreefde nulbesmetting te realiseren. En altijd blijft het uitkijken: bij elke besmetting wordt meteen hard ingegrepen, het virus mag geen kans krijgen om te blijven.

Zo groeien ze uit tot zowat de beste leerlingen in de mondiale coronaklas. En ze besluiten de al langer levende ambitie van een internationale coronavrije bubbel alvast met twee op te starten. Hun inwoners kunnen voor het eerst sinds de pandemie de wereld naar de keel greep, vrijwel ongestoord het vliegtuig nemen voor een buitenlandse reis, richting Auckland, Sydney of Melbourne. Het toerisme kan in belangrijke mate hernemen, zeker in Nieuw-Zeeland waar Australiërs ‘normaal’ goed zijn voor zowat veertig procent van alle reizen. Ook omgekeerd was er vroeger al een grote toeristenstroom.

De verwachting is dat de reisbubbel snel uitgebreid wordt met eilandstaten uit de Stille Oceaan. Mogelijk voegen zich daarbij later ook landen uit Zuidoost-Azië die er duurzaam in lukken om virusvrij te zijn. Want zelfs met vaccins is dat allerminst vanzelfsprekend. De vraag die we ons vorig jaar al stelden, of corona de wereld splitst in een virusvrije en een besmette wereld, blijft actueel maar onbeantwoord.

Zelfs beste leerlingen hebben hun problemen

Doordat de meeste landen op aarde het virus in grote mate z’n gangen lieten gaan en de verspreiding ervan hoogstens beperkten, kon corona de wereld grotendeels veroveren, en ook nog muteren in besmettelijker varianten. Door al die voortstrompelende HALFsamenlevingen – zoals Pala ze typeerde in juli 2020 ­– wordt het ook met vaccins uiterst moeilijk om het virus uit te roeien, als dit al hun bedoeling zou zijn.

Tal van landen huldigen nog steeds geen klaar gezondheidsdoel. Het lijkt erop dat ze in de praktijk voor een gedoogbeleid gaan ‘het is al lang goed indien het aantal slachtoffers beperkt blijft’ zonder te specificeren hoeveel dagelijkse coronadoden dan ‘normaal’ zouden zijn. Dat betekent dat het virus in vele landen zal blijven rondhangen, inclusief het risico op varianten waartegen de bestaande vaccins niet werkzaam zijn.

Voor een land als Australië dat virusvrij wil blijven, is die blijvende aanwezigheid een permanente bedreiging. Want de huidige quarantaine aanpak - 14 dagen hotelverblijf - is dan wel succesvol maar niet onfeilbaar. Elke terugkerende Australiër, zelfs al moet die in quarantaine, brengt het risico mee op herintroductie van het coronavirus. Daarom mogen er nu wekelijks slechts 7000 Australiërs terugkeren in hun eigen land. Dat beleid stoot op veel onbegrip.

Dubbele moraal: voorrang voor
tennisspelers en celebrities

Het helpt niet wanneer tal van buitenlandse tennisspelers en celebrities Australië wel binnen mogen terwijl minstens enkele tienduizenden Australiërs nog altijd gestrand blijven in het buitenland. Die vaststelling fundeert de beschuldiging van een dubbele moraal waarbij de steeds duurdere vliegtickets naar hun land bij voorrang gaan naar wie ze kan betalen…

India ban: tot vijf jaar cel voor wie nu terugkeert

Naar schatting 9000 Australiërs verblijven nog in India waar een nieuwe variant een ongeziene coronaslachting aanricht. Zij krijgen nu van hun regering de volle rekening. Die acht hun terugkeer zo gevaarlijk dat ze hun terugreis tijdelijk onwettig heeft gemaakt.

Wanneer ze toch zouden opduiken in hun eigen land als ‘illegalen’ riskeren ze zware boetes. En dat niet alleen, ze kijken zelfs aan tegen een mogelijke gevangenisstraf die tot vijf jaar kan oplopen.

Er is dus een wrange keerzijde aan het Australische coronasucces dat de inwoners in eigen land vrijwaart van dood, ziekte en alle andere ellende. Voor hun in India gestrande medeburgers is het rijk der vrijheid veraf. Het zwaarwegende recht op gezondheid van alle Australiërs botst hier heel fel met de rechten van de velen die het voorbije jaar niet konden terugkeren en dikwijls aan hun lot zijn overgelaten.

Leven midden besmette wereld die virus
geen definitief vaarwel wil zeggen

Intussen stellen de burgers in veruit de meeste landen vast dat hun regeringen al hun inwoners schenden in hun rechten door ze over te leveren aan een levensbedreigend virus, terwijl Australië zijn bevolking wel in grote mate wist te beschermen. Het land betreurt 910 overledenen waarvan slechts één stierf in 2021, Nieuw-Zeeland telt zelfs maar 26 doden. Maar ze leven midden in een gevaarlijke grotendeels zwaar besmette wereld, met een hele galerij van HALFsamenlevingen die geen ambitie hebben om het virus definitief vaarwel te zeggen.

Het is afwachten of deze landen van de westelijke Stille Oceaan virusvrij willen en kunnen blijven. Of alsnog moeten capituleren en hun bubbel zien barsten. Dat is het grote probleem van de virusvrije Nieuw-Zeelandse en Australische samenlevingen.

Dirk Barrez

Hoofdredacteur Pala.be en auteur van 10.000 doden & lockdown. Waren ze te vermijden11 politieke dwaasheden. 50 jaar schuldig verzuim van onze politici en TRANSITIE. Onze welvaart van morgen 

Lees ook
Frappante corona verschillen. Een kleine tijdslijn Stille Oceaan-Europa
Striking corona differences Europe – West Pacific. Q&A
De HALFsamenleving. Ze strompelt voort 
Splitst corona de wereld in een virusvrije en een besmette wereld?

Bronnen
Is the Australia-NZ travel bubble the way ahead? - BBC
Australia opens travel bubble with New Zealand - BBC
COVID-19 pandemic in Australia - Wikipedia
COVID-19 pandemic in New Zealand - Wikipedia - BBC
Australians stuck overseas 'abandoned' by their own country - BBC
Covid: Australians could face jail or fines if they return from India - BBC

Voor wie meer wil lezen, klik hier om alle Pala artikels over corona te vinden
En vanzelfsprekend is het e-boek 10.000 doden & lockdown. Waren ze te vermijden nog altijd beschikbaar.

Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Lees ook

Coronapandemie in ASEAN en Zuidoost-Azië nog lang niet onder controle

Zuidoost-Azië ontsnapte relatief ongeschonden aan de eerste coronagolf. Recente uitbraken, bijeenkomsten in strijd met coronaregels en vaccintekorten nopen tot bezorgdheid. Al zijn er minder besmettingen en doden dan elders in de wereld, toch menen gezondheidsdeskundigen dat het ergste misschien nog komt en vaccins gelijkmatiger moeten worden verdeeld.